Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bugár chce viac žien: Most-Híd založil organizáciu IDEA

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana Most-Híd založila ženskú organizáciu s názvom IDEA. Jej ambíciou je pritiahnuť do politiky viac žien a využívať vo verejnej sfére ich potenciál.

"Niet lepšej strany, kde by mohla táto organizácia vzniknúť, pretože Most-Híd ochraňuje menšiny a povedzme si na rovinu, ženy vo verejnej sfére sú naozaj menšinou," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave členka správnej rady organizácie Petra Nagyová Džerengová, ktorá je tiež námestníčkou primátora hlavného mesta. Myslí si, že zástupkyne nežného pohlavia by do politiky priniesli viac empatie, pozitivizmu a väčší dôraz na dôležité témy. "Som presvedčená, že keby bolo viac žien v politike, oveľa rýchlejšie by sa schvaľovali zákony, ktoré sa týkajú rodiny a bežného života,“ domnieva sa Nagyová Džerengová.

Podľa členky správnej rady Alžbety Ožvaldovej treba vytvoriť priestor pre aktívnu úlohu ženy v rozhodovaní. "Aby nastala potrebná rovnováha a rôznorodosť," dodala. Ženy v politike tvoria podľa Ožvaldovej asi len 30 percent. Momentálne Most-Híd nemá vo svojom poslaneckom klube žiadnu ženu. Ožvaldová však uviedla, že strana bola stále tolerantná voči ženám, v posledných parlamentných voľbách mala na kandidátke v prvej dvadsiatke tri ženy. Prví desiati kandidáti však boli samí muži. "To, že sa zakladá ženská organizácia IDEA, je dôkazom toho, že nielen predseda a celé predsedníctvo, ale aj chlapi v rámci strany sú za to, aby sa založila ženská organizácia. A všetkými desiatimi nás podporujú," potvrdila Ožvaldová a dodala, že s pomocou strany Most-Híd sa množstvo žien dostalo na čelo obcí a miest.

Andrea Vitkóova dodala, že v prospech žien sa zmenilo aj predsedníctvo Mosta-Híd. Strana má štyroch podpredsedov, v predsedníctve sedia štyria muži a dve ženy.

IDEA chce v blízkom čase osloviť nielen členky strany, ale aj ženy "zvonku". Členstvo v strane nie je podmienkou vstupu do ženskej organizácie IDEA. Pre vstup si organizácia nekladie žiadne špeciálne podmienky. IDEA plánuje svoj prvý kongres zorganizovať v septembri, kedy sa zvolia aj orgány. Dovtedy ju povedie päťčlenné kuratórium.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu