Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Cyprus potrebuje 23 miliárd, dostane peniaze aj z eurovalu

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Cyprus potrebuje deväť miliárd eur z eurovalu. Za to Európe prisľúbil rozpočtové škrty, reformy, ale aj poskytnutie informácií z daňovej oblasti.

Ministri financií krajín eurozóny sa dnes dohodli na základných podmienkach finančnej pomoci pre krachujúci štát Cyprus. Pomoc podľa informácií slovenského ministerstva financií zhltne až 23 miliárd eur. Najväčšou časťou, 13 miliardami prispeje cyperská vláda. "Cyprus bude musieť sprivatizovať majetok, zvýšiť dane právnických osôb, zvýšiť spotrebné dane na pohonné hmoty, ako aj o sto percent zvýšiť daň z kapitálu," uvádza sa v správe slovenského ministerstva financií. Cyprus podľa nej bude musieť škrtať aj v sociálnych výhodách - zdaní penzie a zvýši vek odchodu do dôchodku.

Jednou miliardou eur do záchranného balíka prispeje Medzinárodný menový fond a deviatimi miliardami na Slovensku tak kontroverzný Európsky mechanizmus pre stabilitu, čiže trvalý euroval.

Slovensko si na rokovaniach o Cyperskom balíku vylobovalo dôležitú klauzulu. "Cyprus sa zaviaže plniť svoje záväzky ohľadom výmeny informácií v daňovej oblasti," povedal minister financií Peter Kažimír.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu