Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico o Cypre: Musia prijať opatrenia, o ktorých sa iným krajinám ani nesníva

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Cyprus musí pre získanie financií na záchranu prijať podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) také tvrdé opatrenia, o ktorých sa iným krajinám ani len nesníva. Napríklad v oblasti sociálneho systému, bánk alebo privatizácie.

"Jedna banka musí zaniknúť, druhá bude do polovice vyhladená. Sú to veci, ktoré sú mimoriadne závažné a takéto tvrdé protiopatrenia ešte nikdy neboli urobené pri poskytovaní finančnej pomoci," vyhlásil Fico po dnešnom rokovaní vlády.

Kabinet na dnešnom zasadnutí predbežne schválil poskytnutie finančnej pomoci Cyperskej republike prostredníctvom Európskeho mechanizmu pre stabilitu. Popoludní sa podľa predsedu vlády ešte uskutoční telekonferencia, prostredníctvom ktorej sa definitívne schváli text memoranda, ktorý bude potom k dispozícii aj verejnosti. "Ale podmienky, ako ich vnímame, sú mimoriadne tvrdé," zdôraznil Fico.

Je to podľa neho "doslova a do písmena totálna kontrola nad financiami tohto štátu". Zároveň víta aj fakt, že na základe iniciatívy niekoľkých štátov, vrátane Slovenska, bude musieť Cyprus viac spolupracovať pri odhaľovaní vlastníkov rôznych spoločností, ktoré v krajine pôsobia. "Dúfam, že orgány činné v trestnom konaní, ktoré sa zaoberajú finančnou kriminalitou, môžu tento inštitút aj využiť," dodal Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu