Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovinsko podľa ekonómov horúcim kandidátom na pomoc: Potrebuje 3 miliardy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Úspešné aukcie Španielska v posledných týždňoch znížili počet ekonómov očakávajúcich, že krajina bude nútená požiadať o medzinárodnú pomoc. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá zverejnila výsledky najnovšieho prieskumu medzi ekonómami.

Zatiaľ čo v prieskume z 27. marca až 16 ekonómov zo 46 opýtaných predpokladalo, že Španielsko bude musieť požiadať o pomoc, v prieskume z tohto týždňa si to myslí už len sedem zo 49 anketovaných. Naopak, v prípade Slovinska sa situácia obrátila k horšiemu. V marcovom prieskume to bolo 16 ekonómov, ktorí predpokladali, že Slovinsko sa obráti so žiadosťou o pomoc na Európsku úniu a Medzinárodný menový fond, najnovšie si to myslí už 26 ekonómov.

Od marcového prieskumu zrealizovalo Španielsko dve aukcie vládnych dlhopisov, v ktorých dopyt vysoko prekročil ponuku. Výsledkom bolo, že náklady na obsluhu dlhu klesli na najnižšiu úroveň od roku 2010. Podľa analytika DekaBank Kristiana Tödtmanna je pravdepodobnosť, že Španielsko bude musieť požiadať o zahraničnú pomoc v súčasnosti nižšia než 50 %.

Naopak, stále viac ekonómov sa domnieva, že krajinou, ktorá tento krok bude musieť urobiť, je Slovinsko. Krajina s 2 miliónmi obyvateľov potrebuje do konca roka získať na rekapitalizáciu najväčších štátnych bánk, splácanie dlhov a vykrytie rozpočtového deficitu okolo 3 miliárd eur.

Slovinsku sa síce v tohtotýždňovej aukcii krátkodobých dlhopisov podarilo získať až 1,1 miliardy eur, zatiaľ čo vláda počítala len s 500 miliónmi eur, napriek tomu to ekonómov nepresvedčilo, že sa Ľubľana budúcim problémom vyhla. "Slovinsko pravdepodobne bude nútené požiadať o pomoc," povedal Tödtma. "Na jednej strane pre fiškálne dôvody, na druhej kvôli stabilizácii bankového systému," dodal s tým, že kapitálové potreby slovinských bánk budú pravdepodobne príliš vysoké na to, aby to slovinská vláda dokázala zvládnuť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu