Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovenský štát v Bratislave oslavovali asi dve stovky neonacistov. Hlina skončil na polícií

Zhromaždenie neonacistov na Hodžovom námestí. Zobraziť galériu (8)
Zhromaždenie neonacistov na Hodžovom námestí. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výročie založenia vojnového Slovenského štátu (14. marec 1939) si v sobotu v Bratislave pripomenuli asi dve stovky neonacistov s gardistickými vlajkami. V pochode Bratislavou sa im snažila zabrániť asi stovka odporcov, medzi ktorými nechýbali aj známe osobnosti. Obe skupiny sa nakoniec minuli.

Skupina priaznivcov prvej Slovenskej republiky vopred ohlásila pochod ulicami hlavného mesta. Na Hodžovom námestí pred Grassalkovichovým palácom sa stretli zhruba dve stovky ľudí, zväčša mladšieho veku a s vyholenými hlavami. Ich pochodu sa snažila postaviť do cesty blokáda, ktorá sa začala utvárať na námestí SNP. Za účasť na nej verejne agitoval primátor Milan Ftáčnik. V blokáde sme však stretli aj poslanca Smeru Ľuboša Blahu, nezávislého poslanca Alojza Hlinu, či politológa Grigorija Mesežnikova spolu s profesorom Pavlom Traubnerom.

"Som tu, pretože to považujem za vyjadrenie svojho občianskeho postoja. Môj názor je jednoznačný, nemôžem podporovať neofašizmus v nijakej podobe. Bratislava by mala byť mestom, kde toto nebude mať domácu pôdu," povedal Ftáčnik pre agentúru SITA.

Obe skupiny sa nakoniec nestretli, keď nacionalisti na poslednú chvíľu zmenili ohlásenú trasu pochodu na Martinský cintorín, k hrobu Jozefa Tisa. Tam sa ich pokúsilo zastaviť niekoľko desiatok odporcov, polícia však stretu zabránila. Policajti predviedli niekoľko účastníkov nacionalistického pochodu, ako aj poslanca Alojza Hlinu, ktorý sa postavil do cesty pochodu.

Takto dopadol Hlina:

Polícia zasahovala aj pri Martinskom cintoríne, kde zadržala človeka vyzbrojeného teleskopickým obuškom a zábavnou pyrotechnikou.


Napriek tomu, že ho polícia zadržala, Hlina je s prístupom mužov zákona spokojný. "Mne sa ich podarilo obísť a aspoň symbolicky som urobil to, čo bolo cieľom blokády," povedal Hlina agentúre SITA. "Hodnotím konanie polície ako profesionálne. Ale bol som zhrozený z toho, v akých priestoroch úradujú," dodal poslanec, ktorý policajné oddelenie prirovnal k maštali. Hlina si však aj tak myslí, že takéto akcie do ulíc hlavného mesta nepatria. "Polícia má kopec iných povinností," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu