Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mladých komunistov napadlo 50 neonacistov: 9 skončili v nemocnici

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

ATÉNY - Deväť mladých prívržencov gréckej komunistickej strany skončilo v piatok v aténskej nemocnici so zraneniami, ktoré im spôsobili krajní pravičiari vrátane dvoch členov ultrapravicovej parlamentnej strany Zlatý úsvit.

Podľa informácií polície došlo v bitke vo štvrtok večer neďaleko prístavného mesta Pireus. Skupinku približne 20 mladých komunistov, ktorí lepili stranícke plagáty, napadlo asi 50 neonacistov s bejzbalovými pálkami a páčidlami. Povaha zranení hospitalizovaných zatiaľ známa nebola, no už ich z nemocnice prepustili. Zlatý úsvit podiel na útoku poprel.

Ultrapravicová strana Zlatý úsvit bola kedysi na okraji politického spektra, jej preferencie však vzrástli a v minuloročných voľbách získala 18 poslaneckých kresiel. V súčasnosti je podľa prieskumov treťou najpopulárnejšou stranou v Grécku. Zlatý úsvit vedie agresívnu kampaň proti nelegálnej imigrácii a EÚ. V drvivej väčšine sa však prezentuje útokmi na imigrantov, rasistickými výzvami či rozdávaním jedla Grékom. Jej predseda Nikólaos Michaloliákos napríklad poprel existenciu plynových komôr v koncentračných táboroch a nacistického vodcu Adolfa Hitlera označil ako "veľkú historickú postavu 20. storočia".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu