Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zlatý Bažant v problémoch: Do reklamy sa im dostal neonacistický symbol!

Paintbalisti z reklamy Zobraziť galériu (2)
Paintbalisti z reklamy (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Možno ste stihli zaregistrovať reklamu na zlatý mok, ktorý združuje priateľov. Ide o šot k pivu Zlatý Bažant: Ten už stiahli z vysielania, pretože i keď mal pôsobiť priateľsky, bezstarostne a pohodovo, ako to k letnému popíjaniu patrí, spoločnosti Heineken, ktorá značku piva vlastí, spôsobil poriadne problémy.

Na prvý pohľad príjemný reklamný klipík, v ktorom sa na diváka usmieva skupina paintbalových hráčov, na čas stiahli z vysielania, pretože jeden z komparzistov má na sebe tričko s nápisom kapely Skrewdriver. Ani vy ju nepoznáte? No vyznávač extrémistických filozofií určite áno. Ide totiž o názov britskej neonacistickej kapely. Na nakrúcanie videoklipu si mladík tričko priniesol sám.

Ako uvádza denník SME reklamu, ktorú vysielali televízie od minulého týždňa, v pondelok stiahli. Názov kapely museli z trička vyretušovať. Podľa slov Hany Šimkovej, hovorkyne spoločnosti Heineken, ktorá značku Zlatý Bažant vlastní, netušili, že ide o neonacostický názov kapely: „Keďže u nás aj v ostatných firmách, ktoré spolupracovali na reklamnom šote, pracujú slušní ľudia, ktorí nevyznávajú extrémistické filozofie, považoval celý tím nápis na tričku za neškodný nápis 'skrutkovač'.“ Skrutkovač sa však po anglicky píše „screwdriver“. Zámenu písmen z „c“ na „k“ si pravdepodobne nikto nevšimol.

Michal Hlavačka z produkčnej firmy vysvetľuje vec podobne ako Heineken. Aj oni to považovali za obyčajné tričko s grafikou, akých je v obchode milión. Podľa jeho slov tričko neprichystala kostymérka, komparzista si ho priniesol sám. Výrobcovia klipu chceli, aby boli hráči paintballu autentickí, a preto ich požiadali, aby prišli v tom, v čom paintball normálne hrávajú.

Ide o tresný čin?

Znalí vedie, že Skrewdriver bola anglická kapela založená neonacistom Ianom Stuartsonom.

Podľa slov Ireny Bihariovej z organizácie Ľudia proti rasizmu by mohlo byť nosenie trička s motívom tejto kapely trestným činom podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd.

I keď výrobný štáb tvrdí, že o kapele nikdy nepočul Bihariová pochybuje, že by o nej nič nevedel ani komparzista, ktorý prišiel v tričku oblečený. Podľa jej slov je táto kapela notoricky známa zvlášť pre tých, ktorí ju počúvajú. Ťažko veriť, že si niekto oblečie tričko takto vyhranenej kapely bez toho, aby netušil o jej ideologickom pozadí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu