Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Jeden lístok na všetko nebude: Systém padol pár hodín pred spustením

V januári začne po bratislavských cestách jazdiť 15 nových kĺbových autobusov.
V januári začne po bratislavských cestách jazdiť 15 nových kĺbových autobusov. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Grandiózny projekt Bratislavskej integrovanej dopravy opäť zlyhal, tentoraz len pár hodín pred spustením. Obyvatelia Bratislavskej župy mali vďaka nemu cestovať po celom kraji na jeden cestovný lístok. Na podmienkach sa dlho nedokázali dohodnúť rôzni dopravcovia, všetko nakoniec zaklincoval výpadok počítačového systému.

Ako píše ekonomický magazín Trend, Bratislavskú integrovanú dopravu sa nepodarilo spustiť ani na piaty pokus a všetko padlo osem hodín pred štartom. Bratislavská integrovaná doprava pritom mala začať fungovať práve v piatok, 1. marca. Podľa Trendu všetko padlo na počítačovom systéme autobusového dopravcu Slovak lines. Od projektu sa očakávalo, že umožní cestovanie MHD, vlakmi a medzimestskými autobusmi po celom Bratislavskom kraji za jeden cestovný lístok. Systém sa mal spustiť iba v obmedzenej podobe. Zjednotené by boli iba električenky a integrované cestovanie by predbežne fungovalo iba na Záhorí.

Systém sa od začiatku topil v problémoch, dopravcovia sa nedokázali dohodnúť na synchronizovaní cestovných poriadkov a na tom, ako sa budú deliť zisky z projektu. Projekt by im navyše dočasne prehĺbil straty, čo sa ani jednému podniku nechcelo tolerovať. Problémy vyvrcholili škandalóznym zistením, že kompetentní v rámci prípravy obrali zdravotne postihnutých o cestovanie zadarmo. To im patrilo v rámci bratislavskej MHD, no integrovaná doprava rátala z polovičným cestovným. Invalidom nakoniec bezplatné cestovanie v MHD vrátili.

Bratislavský dopravný podnik informoval, že nový termín spustenia integrovanej dopravy sa dozvieme počas budúceho týždňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu