Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

SZPB: ÚPN by mal viesť odborník, ktorý nebude zľahčovať zločiny Tisovho režimu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Predsedníctvo Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) na spoločnom stretnutí s predsedami historických odbojových skupín konštatovalo, že so znepokojením sleduje vývoj okolo voľby nového predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN).

 "SZPB apeluje na poslancov Národnej rady SR, aby pri svojom hlasovaní brali do úvahy tak zákonnú povinnosť ÚPN pristupovať nestranne k obom sledovaným obdobiam, ako aj protifašistické tradície, na ktorých je postavená moderná slovenská štátnosť. Poslanci majú možnosť nominovať kandidátov na post predsedu ÚPN a majú v rukách aj jeho voľbu," vyhlásil predseda SZPB Pavol Sečkár.

"Parlament sa opakovane neúspešne pokúša zvoliť hlavu inštitúcie, ktorá by mala rovnocenným spôsobom mapovať tak obdobie tzv. vojnového Slovenského štátu, ako aj obdobie diktatúry komunistickej strany na Slovensku. Mala by to byť osobnosť, ktorá svojím vedeckým profilom rešpektuje hodnoty a tradície druhého československého odboja a Slovenského národného povstania," uvádza sa vo vyhlásení adresovanom šéfovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD), ktoré okrem predsedu SZPB podpísal za Historickú odbojovú skupinu vojakov v zahraničí Karol Schwarz, za Historickú odbojovú skupinu partizánov v SNP Ján Rýs, za Historickú odbojovú skupinu vojakov 1.ČSA v SNP Pavol Liška, za Historickú odbojovú skupinu väzňov koncentračných táborov Otto Wagner a za Historickú odbojovú skupinu letcov Bohuslava Švárna.

"SZPB konštatuje, že ÚPN v posledných rokoch nepristupoval k obom obdobiam rovnako," vyhlasujú protifašistickí bojovníci, podľa ktorých ústav umožnil publikovanie diel, ktoré zľahčujú vinu jednotlivých predstaviteľov vojnového Slovenského štátu. Aktuálna voľba nového predsedu Správnej rady ÚPN je podľa nich šancou tento trend zmeniť. "Ale len za predpokladu, že parlament, a najmä jeho väčšina tvorená sociálno – demokratickou stranou Smer-SD, nebudú podliehať tlaku apologétov Tisovho režimu," uvádza sa vo vyhlásení.

SZPB pripomína, že Slovensko sa zaradilo medzi víťazné krajiny druhej svetovej vojny len vďaka tomu, že naši "bojovníci, otcovia a dedovia dnešnej mladej generácie, dokázali proti autoritatívnej Tisovej vláde spolupracujúcej s nacistickým Nemeckom povstať so zbraňou v ruke". "Je dehonestáciou ich obetí, ak ÚPN namiesto vykonávania zákonných povinností míňa štátne zdroje na nepriamu obhajobu reprezentantov tohto satelitu nacistického Nemecka," konštatuje sa vo vyhlásení.

"Veríme, že poslancom ide o to, aby parlament napokon zvolil do čela ÚPN fundovaného odborníka, ktorý už svojou prácou v minulosti preukázal, že bude schopný riešiť aj činnosť ÚPN smerom k obdobiu vojnového štátu objektívne, s nadhľadom, a bez tendencií prepisovať minulosť v prospech režimu, ktorý bezpochyby hrubo porušoval ľudské práva a aktívne spolupracoval s hitlerovským Nemeckom," uzatvárajú zástupcovia SZPB.

Poslanci Národnej rady SR 29. januára ani v novej tajnej voľbe nezvolili predsedu Správnej rady ÚPN, o ktorú sa uchádzal kandidát opozície František Mikloško. V tajnej voľbe získal 63 hlasov od 141 prítomných poslancov. Na zvolenie tak potreboval aspoň 71 hlasov. Mikloško súpera nemal, pôvodného nominanta Smeru-SD Juraja Kalinu poslanecký klub vládnej strany stiahol ešte v pondelok (28. 1.). Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) bude musieť vyhlásiť novú voľbu s novonavrhnutými kandidátmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu