Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Matovič: Chcem vybrať opozičného kandidáta na šéfa ÚPN vo výberovom konaní

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičný nominant na šéfa Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) by mal vzísť z verejného výberového konania. Myslí si to líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý je za postavenie spoločného opozičného kandidáta. A to aj napriek tomu, že Smer-SD podľa opozície ukázal, že nemá záujem obsadiť funkciu iným ako vlastným kandidátom.

"Rezignovaním, t.j. nepredložením kandidátov, by sme nedosiahli asi vôbec nič. Z našej strany bude snaha na spoločnom kandidátovi," povedal Matovič, podľa ktorého by opozícia nemala rezignovať. "Asi by to nebolo úplne správne," poznamenal. Podľa Matoviča je jednoznačné, že vládny Smer-SD sa rozhodol "totálne ovládnuť štát" a opozícia by mala robiť všetko preto, aby na to minimálne poukázala.

Za rezignáciu nie je ani Ľudovít Kaník z SDKÚ-DS. Keby sa opozícia na vec pozrela tak, že Smer-SD nechce opozičného kandidáta, a tak nemá zmysel ho predkladať, lebo aj tak neprejde, tak by si opozícia pokojne mohla povedať, že nemá zmysel chodiť ani do parlamentu. "Pretože každý náš návrh bude zmetený zo stola, pokiaľ tu tento valec bude v tom počte v akom je. Takže sa musíme zmieriť s tým, že tu štyri roky vládne štátostrana, ktorá sa len inak volá, ale svojimi zvyklosťami je rovnaká, ako bola komunistická strana voľakedy," vyhlásil Kaník.

Dodal, že úlohou opozície je okrem iného "snažiť sa ľuďom otvárať oči, aby videli, že táto strana prináša Slovensku akurát vysokú nezamestnanosť a nič iné". Kaník, ale aj podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon by si vedeli opäť predstaviť ako opozičného kandidáta Františka Mikloška, ktorý vo voľbe už dvakrát neuspel. Mikloško však už o kandidatúru nemá záujem. Šéf klubu Mosta-Híd László Solymos doplnil, že strana má záujem rokovať o spoločnom kandidátovi.

Záujem deklaroval aj podpredseda KDH Pavol Abrhan. "Smer ukázal, že nevie vládnuť, nevie zabezpečiť chod štátnych inštitúcií. Budeme hovoriť o spoločnom kandidátovi," povedal. Za spoločnú nomináciu sa vyslovil aj Martin Poliačik z SaS. "Opozícia má určite predkladať kandidátov, lebo jej prácou je vytvárať alternatívu," uviedol. Poliačik by bol rád, keby sa našiel kandidát so širokou podporou. Liberálnemu poslancovi sa zdá, že v parlamente je vôľa na zvolení takého kandidáta. "Medzi pánom Mikloškom a pánom Kalinom nebol kvalitatívne veľký rozdiel. Myslím si, že na niekom, ako bol pán Kalina, by sa vedel dohodnúť celý parlament," uzavrel Poliačik.

Strana Smer-SD by chcela zvoliť šéfa Správnej rady ÚPN ešte na aktuálnej schôdzi. Pokúsi sa o to, ak sa jej podarí nájsť vhodného kandidáta. "Ak nájdeme vhodného kandidáta, je snaha zvoliť predsedu Správnej rady ÚPN ešte na tejto schôdzi," povedala predsedníčka klubu Smeru-SD Jana Laššáková.

Poslanci volili šéfa ÚPN v utorok (29. 1.), avšak neúspešne. Pôvodne mali vyberať z dvoch kandidátov, napokon zostal len opozičný František Mikloško, ktorý v tajnej voľbe neprešiel. Nominanta Smeru-SD Juraja Kalinu sociálni demokrati stiahli ešte v pondelok (28. 1.). Mikloško v tajnej voľbe získal 63 hlasov od 141 prítomných poslancov. Na zvolenie potreboval aspoň 71 hlasov. Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) bude musieť vyhlásiť novú voľbu s novonavrhnutými kandidátmi.

Súčasnému šéfovi ÚPN Ivanovi Petranskému končí funkčné obdobie koncom januára. Aby sa predišlo stavu "bezvládia" v ÚPN, Petranský ako štatutár poveril vykonávaním všetkých úkonov člena Správnej rady Jozefa Langa. Bývalý štátny tajomník rezortu kultúry Lang by mal podľa Petranského viesť ústav dovtedy, kým Národná rada situáciu definitívne nevyrieši tým, že zvolí pre ústav nového predsedu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu