Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Procházka otvorene o voľbách do ÚPN: Kalina išiel dole, lebo nebol ľudák!

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kandidáta na šéfa Ústavu pamäti národa (ÚPN) Juraja Kalinu poslanecký klub Smeru-SD z volieb stiahol preto, lebo nebol dosť ľudácky, povedal dnes v relácii RTVS O päť minút 12 poslanec za KDH Radoslav Procházka.

"Smer dal Kalinu dole, pretože nie je dosť ľudácky. Ak sa smeráci ešte raz objavia na oslavách Slovenského národného povstania (SNP), tak to bude ešte väčšia hanba ako to, čo spravili s Kalinom," vyhlásil poslanec za KDH. Procházka si spomína na oslavy SNP v Banskej Bystrici v roku 2011, na ktorých sa zúčastnil aj vtedajší podpredseda Národnej rady SR a šéf Smeru Robert Fico. "Dobre sa tam cítil, hovoril ľuďom, aké dôležité je Povstanie, všetci sa tešili, aká je Bystrica krásna. A keď sa má šéfom Správnej rady ÚPN stať človek, ktorý má vyhranený a historicky zargumentovaný názor na vojnový slovenský štát, tak ho Smer stiahne? To kam sme sa dostali?", pýtal sa Procházka. Podľa neho sú dôvody stiahnutia Kalinu dva, a to práve jeho názor na 1. Slovenskú republiku a tiež na sochu Svätopluka v Bratislave. Smer je preto podľa Procházku sociálnou demokraciou len podľa názvu. To, že Kalinu stiahli, svedčí o tom, že Smeru na ÚPN nezáleží, dodal poslanec.

Minister vnútra Robert Kaliňák nevedel odpovedať na otázku, či príčinou stiahnutia Kalinu je medializovaný spor medzi ministrom školstva Dušanom Čaplovičom, ktorý vraj Kalinu obhajoval a šéfom rezortu kultúry Markom Maďaričom, ktorý bol proti. "Nebol som súčasťou tohto sporu, takže neviem. V každom prípade, ak som ja dobre porozumel, čo som sa dočítal, objavili sa skutočnosti, ktoré predtým neboli známe," povedal Kaliňák. V parlamente však podľa neho musí byť priestor na výber. "V parlamente je to na jednotlivých poslaneckých kluboch alebo poslancoch. Ja si myslím, že keď prídu kvalitní kandidáti, tak si vyberú," konštatoval Kaliňák. Ako dodal, sám na vojnovom slovenskom štáte žiadne pozitíva nevidí.

O stiahnutí Kalinovej kandidatúry rozhodol v pondelok 28. januára poslanecký klub Smeru-SD. Prehodnotenie Kalinu ako vhodného kandidáta mal navrhnúť samotný premiér Robert Fico, prekážať mu mal postoj Kalinu k soche Svätopluka a jeho vyjadrenia, ktoré dal v rozhovore pre denník Sme. Podobný názor vraj prezentovali aj minister kultúry Marek Maďarič a poslanec a predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár. Naopak, Kalinu sa zastal minister školstva Dušan Čaplovič. Poslanec Smeru-SD Jaroslav Baška denníku Sme priznal, že zákonodarcom vládnej strany prekážala aj Kalinova kritika prezidenta slovenského štátu Jozefa Tisa. Poslankyňa strany Roberta Fica Jana Vaľová sa neskôr pre Sme vyslovila, že za Tisa "bolo na tom Slovensko hospodársky veľmi dobre", jej stranícky kolega Maroš Kondrót obdobie slovenského vojnového štátu komentoval slovami "ekonomicky štát prosperoval, politicky – vzťahovo bol problémový".

Ústav pamäti národa sa zaradil v utorok 29. januára k ďalším inštitúciám, ktoré budú pôsobiť bez svojho šéfa. Parlament v tajnej voľbe nezvolil predsedu Správnej rady ÚPN. Spoločný opozičný kandidát František Mikloško získal podporu 63 zo 141 prítomných poslancov, Kalinu najsilnejší poslanecký klub z volieb stiahol, Mikloško teda kandidoval sám. Išlo o druhý neúspešný pokus zvoliť nové vedenie ÚPN. Prvé voľby sa konali v novembri, Mikloško, ktorého vtedy navrhli strany KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS a podporoval ho aj klub OĽaNO, získal 63 hlasov zo 144 prítomných poslancov. Bývalého hovorcu ÚPN Michala Dzurjanina, ktorého navrhla SaS, podporil iba jeden zákonodarca. Vládna strana Smer-SD nenavrhla žiadneho nominanta. Bez podpory Smeru-SD ani jeden z kandidátov nemohol byť zvolený.

Bývalému predsedovi Správnej rady ÚPN Ivanovi Petranskému sa skončilo funkčné obdobie 31. januára 2013. Na ústave zostal pracovať ako radový referent. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu