Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Ministerstvo obrany: Chceme rozšíriť mandát vojakov na Blízkom východe

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany navrhuje rozšíriť mandát príslušníkov Ozbrojených síl SR, ktorí pôsobia v misii UNTSO na Blízkom východe. Táto zmena má upraviť oblasť ich pôsobenia, ako aj funkčnú pôsobnosť.

Návrh však nepočíta s navýšením maximálneho počtu vojakov, ktorých môže Slovensko do tejto misie nasadiť. Vyplýva to z návrhu, ktorý predložilo na pripomienkovanie ministerstvo obrany.

Z piatich vojakov, ktorých môže Slovensko do tejto mierovej misie OSN vyslať, sú v súčasnosti nasadení dvaja. Tí pôsobia vo funkciách vojenských pozorovateľov, ktorí majú dbať na dodržiavanie prímeria medzi Izraelom a Sýriou, kde v súčasnosti prebieha vnútorný vojenský konflikt.

Jednou z hlavných zmien mandátu je návrh na rozšírenie pôsobenia profesionálnych vojakov na rozsah celej misie UNTSO. Slovenskí vojaci by tak mohli pôsobiť aj na území Egypta, Jordánska či Libanonu. Hoci v súčasnosti monitorujú situáciu v Golanských výšinách, samotná misia je zameraná na udržiavanie stability v celom regióne. Operácia UNTSO má totiž zabrániť vzniku konfliktov medzi Izraelom a susediacimi arabskými krajinami.

Mierovému charakteru misie zodpovedajú aj funkcie, ktoré slovenským vojakom vyplývajú z navrhovaného mandátu. Príslušníci ozbrojených síl majú napríklad v misii pôsobiť neozbrojení, pričom svoje úlohy si majú plniť v súlade so zásadou nestrannosti. Doba pôsobenia slovenských vojakov v UNTSO by sa mala navyše predĺžiť až do ukončenia misie. Tá je pritom vôbec najstaršou mierovou misiou OSN, keďže vznikla ešte v roku 1948. Misiu UNTSO má podľa mandátu financovať ministerstvo obrany. Ročne by to malo byť necelých 178.000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu