Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kanadský vojak prijal od ruskej armády 72.000 dolárov: Hrozí mu doživotie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA/OTTAWA – Dôstojník kanadského námorníctva prijal od ruskej armády takmer 72.000 dolárov (53.000 eur) za poskytnutie utajovaných informácií. Uviedla to dnes televízia CBS s odvolaním sa na spis obžaloby kanadského dôstojníka zo špionáže.

Podporučíka Jeffreyho Paula Delisla, ktorý slúžil v spravodajskom centre kanadského námorníctva v meste Halifax, zadržali v januári minulého roka. Vlani v októbri sa k špionáži priznal.

Žalobkyňa Lyne Decarieová uviedla, že v rokoch 2007-11 Delisle prijal od rukej armády v dovedna 23 splátkach sumu 71.817 dolárov.

Rozsudok o treste vynesie súd po dvojdňovom pojednávaní, ktoré sa v Halifaxe začalo vo štvrtok. Obžalobu voči nemu vzniesli na základe zákona o národnej bezpečnosti, prijatého v decembri 2001 v reakcii na teroristické útoky na Svetové obchodné centrum (WTC) a ďalšie ciele v USA v tom istom roku.

Ak vojaka uznajú za vinného, hrozí mu doživotie vo väzení. Ako vysvetlila agentúra RIA Novosti, Delisle sa stal podozrivým na jeseň 2011, keď mu kanadské colné úrady našli v hotovosti 10.000 dolárov a debetné karty s vysokým zostatkom na účte po návrate zo štvordňového výletu v Brazílii. Podľa obžaloby sa tam stretol so svojimi ruskými spojkami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu