Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Izraelský minister obrany sa preriekol a potvrdil letecký útok na Sýriu!

Ehud Barak
Ehud Barak (Zdroj: SITA)

MNÍCHOV - Izraelský minister obrany Ehud Barak v nedeľu nepriamo potvrdil izraelský letecký útok na vojenské zariadenie v Sýrii. Stalo sa tak na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii, ktorá sa v týchto dňoch koná v nemeckom Mníchove.

"Nemôžem dodať nič k tomu, čo ste čítali v novinách o udalosti v Sýrii spred niekoľkých dní," povedal Barak prítomným. Doplnil však, že je to "ďalší dôkaz toho, že keď niečo povieme, tak to tak aj myslíme. Hovoríme, že by sa nemalo umožniť, aby sa pokrokové zbrane zo Sýrie dostali do rúk libanonského Hizballáhu, keď (sýrsky prezident Baššár) al-Asad padne".

Stredajší útok zasiahol sýrsky vojenský komplex, o ktorom sa predpokladá, že sú v ňom uskladnené chemické zbrane. Nálet údajne nasledoval po tom, ako sa v uplynulých mesiacoch objektu opakovane pokúsili zmocniť protivládni povstalci. Samotná sýrska armáda uviedla, že izraelská stíhačka "podnikla priamy útok na vedecké centrum" a varovala pred odvetou.

Prezident al-Asad v tejto súvislosti v nedeľu židovský štát obvinil z toho, že sa snaží "destabilizovať" krajinu. Podľa jeho slov útok "odhalil skutočnú úlohu, ktorú Izrael zohráva v spolupráci so zahraničnými nepriateľskými silami a ich agentmi na sýrskej pôde," citovala prezidenta štátna agentúra SANA. Išlo pritom o jeho prvé vyjadrenie k incidentu spred štyroch dní. Došlo k nemu v Damasku počas stretnutia s iránskym šéfom národnej bezpečnostnej rady Saídom Džalílím. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu