Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Opäť sneží, na Šturci padajú lavíny, MHD v Bratislave mešká!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem diaľnice D2 a D1 v okolí Bratislavy, kde je pokrytý čerstvým snehom do 3 cm.

MHD v Bratislave mešká, čaká sa na vjazdoch do mesta

Na všetkých vjazdoch do Bratislavy treba dnes ráno rátať so zdržaním, informuje centrum dopravných informácií Stella Centrum. Okrem rannej dopravnej špičky situáciu na cestách komplikuje sneženie.

Cestujúci mestskej hromadnej dopravy v hlavnom meste by mali pri niektorých spojoch počítať so zdržaním do 40-50 minút. Problematické sú podľa hovorkyne Dopravného podniku Bratislava Agáty Stanekovej bratislavské Dlhé diely, kde sú cesty pre MHD nezjazdné. Obmedzená je doprava autobusovej linky č. 44 na Kramáre, ktorá nejazdí po celej trase.

Cestári museli v hlavnom meste vyjsť počas dnešnej noci do ulíc dvakrát. Celomestský posyp začali o druhej ráno, ďalší bol potrebný o piatej. Vietor totiž na odhrnuté cesty opäť nafúkal sneh, posypová soľ na nich nedržala. Najviac problémové boli mestské časti Karlova Ves, Dúbravka a bratislavská Koliba. Ako informoval bratislavský hovorca Ľubomír Andrassy, v teréne je v súčasnosti 53 mechanizmov zimnej údržby, jedno vozidlo má technickú poruchu.

Podľa predpovedí by malo snežiť aj počas dňa, a preto mesto zvažuje vyhlásiť druhý kalamitný stupeň, čo znamená, že celý deň budú v teréne vozidlá aj pracovníci zimnej údržby. Andrassy doplnil, že sa momentálne sústreďujú na hlavné cestné ťahy, ktoré sú mokré s kašovitou vrstvou snehu. Odpratávajú prioritne chodníky pri nemocniciach a školách. Nestíhajú ale odhŕňať sneh na parkovacích miestach.

Mesto preto vyzýva ľudí, aby, ak nemusia, necestovali dnes do Bratislavy autami. Samospráva oslovila Dopravný podnik Bratislava, aby cestujúcim neukladal pokuty, ak im cestovný lístok stratí platnosť pre meškanie spojov.

 

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý alebo pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do 5-10 cm, miestami zľadovateného snehu do 1 cm.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu do 5 cm, okrem priechodov Homôlka, Javorník, Makov, Čertovica, Pusté Pole, Príslop, Klenov, Branisko, Pezinská Baba, Ďurďošík, Dargov, Biela Hora, Havran, Vyšehrad, Soroška, Fačkov, Dobšina, Šútovce, ktorých povrch vozoviek je mokrý.

Na ceste I/64 na horskom priechode Šturec padajú snehové lavíny. Na ceste medzi obcami Pusté Pole - Ľubotín a Bajerovce - Krásna lúka sa tvoria snehové jazyky vplyvom vetra. Hmla s dohľadnosťou do 100 m je v okolí Stakčína, silné sneženie obmedzujúce dohľadnosť na 100 m je v okolí Lozorna, Závodu, Čataja a Bratislavy.

Horské priechody Fačkov a Skýcov sú uzavreté pre autá nad desať metrov

Všetky cesty na území Trenčianskeho samosprávneho kraja sú zjazdné, na niektorých cestách III. triedy je kašovitý sneh, miestami až do troch centimetrov. Informovala o tom Slovenská správa ciest. Na území kraja zatiaľ nesneží.

Asi centimetrová vrstva kašovitého snehu je na cestách tretej triedy v obvode Myjavy, v obvode Považskej Bystrice sa nachádza na cestách tretej triedy dvojcentimetrová vrstva kašovitého snehu. Vrstva kašovitého snehu až do troch centimetrov je na cestách tretej triedy v okrese Ilava.

Zjazdné sú aj horské priechody na území kraja, na Homôlke je asi dvojcentimetrová vrstva utlačeného snehu, na horskom priechode Skýcov je miestami kašovitý sneh do dvoch centimetrov, cesta na horskom priechode Fačkovské sedlo je mokrá. Doprava na Skýcove a Fačkovskom sedle je uzavretá pre automobily s dĺžkou nad desať metrov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu