Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pozor na daňové priznanie z nehnuteľností: Dokedy ho treba podať a čo k tomu potrebujete!

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Ak ste v roku 2012 nadobudli novú nehnuteľnosť, alebo sa vám zmenil výmer základu dane, musíte podať daňové priznanie do 31. januára. Inak hrozí pokuta.

Podľa zákona o miestnych daniach ste daňové priznanie k dani z nehnuteľností povinní podať mestu alebo obci do 31. januára. Daňové priznanie k dani z nehnuteľností sa podáva len jedenkrát, a to za to zdaňovacie obdobie, v ktorom vznikla daňová povinnosť. V nasledujúcich rokoch už daňové priznanie nepodávate, iba v prípade, že v priebehu roka nastala zmena, ktorá má vplyv na vyrubenie dane, alebo zaniklo vlastnícke právo. 

Za zdaňovacie obdobie na rok 2013 podávate daňové  priznanie ak ste sa od 2. 1. 2012 do 31. 12. 2012 stali sa vlastníkmi pozemku, stavby, bytu alebo nebytového priestoru a súčasne budete k 1. januáru 2013 zapísaní v katastri nehnuteľností. Rovnako podávate daňové  priznanie aj keď ste nehnuteľnosť predali a zaniklo vám vlastníctvo k pozemku, stavbe, bytu alebo nebytovému priestoru a súčasne už nebudete od 1. januára 2013 zapísaní v katastri nehnuteľností. Ak u vás nastali zmeny skutočností, ktoré majú rozhodujúci vplyv na vyrubenie dane, tiež musíte podať daňové priznanie k dani z nehnuteľností.

Sú dva typy daňových priznaní. Spoločné daňové priznanie sa podáva vtedy, ak nadobudnete prvú nehnuteľnosť. Čiastkové daňové priznanie sa podáva ak nadobudnete ďalšiu nehnuteľnosť, dôjde k zmene druhu alebo výmery pozemku, účelu využitia stavby, bytu alebo nebytového priestoru alebo vám zanikne vlastnícke právo k nehnuteľnosti. Čiastkové daňové priznanie nahrádza oznamovaciu povinnosť, ktorá platila do 31. 12. 2012. Namiesto oznamovacej povinnosti musíte podať čiastkové priznanie do 30 dní odo dňa, nasledujúceho po dni, kedy tieto skutočnosti alebo ich zmeny nastali.

Ak máte nehnuteľnosť v spoluvlastníctve viacerých osôb, podáva daňové priznanie každý spoluvlastník do výšky svojho spoluvlastníckeho podielu. Alebo si zvolíte zástupcu, ktorý priznanie podá za všetkých a v priznaní sa vyznačí. V prípade, že je nehnuteľnosť v bezpodielovom vlastníctve manželov, daňové priznanie podá len jeden z manželov.

Daň z nehnuteľností sa podáva na vzore daňových priznaní, ktoré schválilo Ministerstvo financií Slovenskej republiky.

Na správne vyplnenie daňového priznania potrebujete:
- všeobecné informácie o daňovníkovi,
- názov katastrálneho územia,
- číslo parcely,
- právny vzťah,
- dátum vzniku daňovej povinnosti (v prípade nadobudnutia vydražením),
- dátum zániku daňovej povinnosti (v prípade vyplnenia čiastkového priznania pri zániku vlastníckeho práva),
- druh pozemku, alebo stavby,
- výmeru pozemku, zastavanej plochy stavby, podlahovej plochy bytu

Podrobné informácie ako vyplniť priznanie nájdete tu. 

Ak nestihnete podať daňového priznanie k dani z nehnuteľností v stanovenom termíne, čaká vás sankcia. Za oneskorené podanie, po 31. januári, zaplatíte pokutu od 5 eur do 3 000 eur.

Za nepodanie čiastkového daňového priznania (po starom oznamovacia povinnosť) platí rovnaký sadzobník  od 5 eur do 3 000 eur.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu