Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pracujete na dohodu? Rok 2013 prináša mnohé zmeny, poznajte svoje práva!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Práca na dohodu sa od januára tohto roka zodvodnila, pričom výška odvodov sa rozdelila podľa viacerých skupín ľudí. Okrem novej povinnosti pre dohodárov pribudli aj práva, ktoré im priniesla novela Zákonníka práce (ZP).

Študenti, invalidní a výsluhoví invalidní dôchodcovia musia platiť 29,8 % na celé dôchodkové poistenie, taktiež garančné aj úrazové. Výnimkou sú študenti do 18 rokov, ktorí sú oslobodení od platenia odvodov, ak ich odmena presiahne 66 eur. Rovnaké oslobodenie sa týka pre študentoch nad 18 rokov s odmenou do 155 eur. Ďalšou skupinou sú starobní a výsluhoví dôchodcovia. Zo zárobku okrem dane z príjmu odvedú 23,8 % na starobné dôchodkové poistenie a do rezervného fondu solidarity. Všetci ostatní pracovníci na dohodu budú platiť odvody 48,6 %, teda všetky sociálne a zdravotné odvody ako zamestnanci na klasický pracovný pomer.

Nové práva prináša pre dohodárov ZP, keďže niekoľko stotisíc dohodárov sa čiastočne vyrovnáva výhodami a svojím pracovným postavením zamestnancom. Na dohodárov sa od januára primerane začali vzťahovať ustanovenia o pracovnom čase, teda o nadčasovej práci či pracovnej pohotovosti. Tiež majú možnosť ospravedlnenia v prípade neprítomnosti zo zdravotných dôvodov. Dohodárov sa začali týkať aj ustanovenia o minimálnej mzde, keďže sa dohody stali pracovným pomerom. Nemajú však nárok na dovolenku či stravné ako klasickí pracovníci. Zákonník však umožňuje, aby sa na nich odbory a firmy dohodli v kolektívnej zmluve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu