Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Čo treba stihnúť do piatka: Päť povinností, za ktoré hrozia pokuty!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Blíži sa šibeničný termín 31. januára, čo je v niektorých prípadoch posledný deň na vybavenie povinností na úradoch. Neoplatí sa nič nechávať na poslednú chvíľu, v piatok už môže byť neskoro a hrozí pokuta!

Daň z nehnuteľnosti

Ak ste vlani  nadobudli novú nehnuteľnosť, alebo sa vám zmenil výmer základu dane, nezabudnite na daňové priznanie. Do 31. januára musíte odovzdať vyplnené tlačivo na príslušný mestský, obecný úrad alebo magistrát, aby ste sa vyhli pokute od 6,63 do 3 319,39 eura.

V tomto roku sa sadzby daní z nehnuteľností zvýšili oproti vlaňajšku v priemere o 5,16 %. Ku zvýšeniu došlo v 57 mestách, pričom v 8 mestách sa daňové zaťaženie znížilo. Najviac zvýšila sadzba dane za byty a nebytové priestory, ktorá medziročne vzrástla v priemere o 7,86 %. S druhým najvyšším nárastom za ňou nasleduje daň zo stavieb s priemerným zvýšením o 6,03 %. Tretí najvyšší rast mala daň z pozemkov o 1,60 %. 

Nové zdaňovanie nehnuteľností  nás čaká už budúci rok. Bude založené na trhových cenách a má byť voči občanom čo najspravodlivejšie. Ak sa zavedie nová forma priznávania majetku, budeme musieť pravdepodobne ešte raz podávať priznania všetci majitelia nehnuteľností, v novej inovovanej štruktúre, aby sme úradníkom poskytli nové, relevantné informácie. Dane z luxusných nehnuteľností by mali podľa slovenských miest smerovať do ich pokladníc a nie do spoločnej štátnej pokladnice.

Daň za psa

Podobne ako s nehnuteľnosťou, ak máte nepriznaného psa, čaká vás oznamovacia povinnosť. Za psa chovaného načierno hrozí pokuta vypočítaná ako násobok samotnej dane. V prípade, že nedošlo k žiadnej zmene vo vlastníctve alebo držaní psa, stačí počkať, kým vám mesto ako správca dane pošle rozhodnutie. Tento rok už majitelia psov nemajú povinnosť uhradiť daň za psa do konca januára.

V niektorých mestách sa bude daň za psa vyberať inak ako doteraz, už ako súčasť daňového priznania k miestnym daniam. V praxi to znamená, že vám doručia jedno spoločné rozhodnutie k miestnym daniam - k dani z nehnuteľností a k dani za psa, kde bude uvedený termín uhradenia dane. Samosprávy upozorňujú chovateľov, aby počkali na rozhodnutie o vyrubení dane, ktoré budú posielať. Môže to byť aj v priebehu marca.
Daň za psa v byte sa líši od regiónov. Kým v Trenčíne zaplatíte 30 eur, v Bratislave to bude 40. V rodinnom dome v Trenčíne je pes za 12 eur, v Bratislave  stojí 16,60 eura. Na základe rozhodnutia mesta, či mestskej časti sú aj rôzne úľavy. Napríklad ak si vezmete psa z útulku, daň vám môžu odpustiť. Seniori starší ako 60 rokov majú v niektorých mestách zľavu 50 %, rovnako vysoká zľava sa môže vzťahovať aj na psa so základným výcvikom. Naďalej platí, že od dane je oslobodený pes, ktorého držiteľom je fyzická osoba s preukazom občana s ťažkým zdravotným postihnutím alebo preukazom občana s ťažkým zdravotným postihnutím s potrebou sprievodcu.

Druhý dôchodkový pilier

Druhý dôchodkový pilier je v súčasnosti otvorený, môžete do neho ľubovoľne vstúpiť či z neho vystúpiť. Takáto možnosť potrvá ešte do konca januára. Podľa ministerstva práce je v ňom približne milión ľudí, ktorí tam nemajú čo robiť. Vláda ale odmieta, že by robila kampaň za vystúpenie ľudí z druhého piliera.
Sociálna poisťovňa pripomína, že ak chce niekto vystúpiť z II. dôchodkového piliera, musí jej do 31. januára 2013 doručiť podpísané tlačivo. Nestačí tlačivo v tento deň poslať poštou, musí byť v Sociálnej poisťovni najneskôr 31.1.2013 doručené. Podpis netreba overovať u notára či na matrike. Tlačivo je dostupné na webovej stránke Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk ako aj vo všetkých pobočkách. Sociálna poisťovňa pri výpočte dôchodku klientov, ktorí vystúpia z II. piliera, bude na nich v budúcnosti pozerať tak, ako keby v II. pilieri vôbec neboli. Naopak, vstup do II. piliera sa Sociálnej poisťovni neoznamuje – stačí, ak s niektorou dôchodkovou správcovskou spoločnosťou uzatvorí zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení, tiež v termíne do 31. januára 2013. Vstup klienta do II. piliera oznamuje Sociálnej poisťovni dôchodková správcovská spoločnosť.

Druhý dôchodkový pilier zatiaľ ku dňu 28.1.2013 opustilo  45,8 tisíc sporiteľov a suma, ktorú za týchto poistencov požaduje Sociálna poisťovňa od dôchodkových správcovských spoločností vrátiť, je 146,4 milióna eur. Naopak, do II. dôchodkového piliera k rovnakému dátumu vstúpilo 9,4 tisíc osôb.

Daň z motorového vozidla

Aj podnikateľom sa kráti čas pre podanie priznania za zdaňovacie obdobie roka 2012. Do 31. Januára 2013 sú povinní zaplatiť aj daň na úhradu. Pri výpočte daňovej povinnosti za rok 2012 sa vychádza zo sadzby dane uvedenej vo všeobecnom záväznom nariadení príslušného vyššieho územného celku platnom na rok 2012. Ak vám vznikla alebo zanikla daňová povinnosť v priebehu minulého roka, ste povinní podať daňové priznanie a zaplatiť pomernú časť dane, ktorá sa vypočíta ako súčin jednej dvanástiny ročnej sadzby dane a počtu kalendárnych mesiacov, v ktorých sa vozidlo používalo na podnikanie. Započítavajú sa aj začaté mesiace! Daň sa uhrádza na nové číslo účtu, ktoré sa skladá z predčíslia, označujúceho daň z motorových vozidiel a miestne príslušný daňový úrad, zo základného čísla účtu, označujúceho daňový subjekt a z identifikačného kódu Štátnej pokladnice. Tlačivo sa dá nájsť aj v daňovej sekcii internetovej stránky Finančnej správy SR. Miestna príslušnosť sa určuje podľa miesta evidencie vozidla k 31. decembru 2011 alebo podľa trvalého pobytu, sídla daňovníka, prípadne podľa sídla zamestnávateľa.

Diaľničné známky

Aj nás ostatných motoristov, čo nemáme auto na podnikanie, čakajú mimoriadne januárové výdavky. Koncom januára vyprší platnosť ročných diaľničných známok. Dobrá správa je, že na Slovensku  bude diaľničná nálepka na rok 2013 za rovnakú cenu ako vlani. Podľa rezortu dopravy sú ceny nálepiek u nás v porovnaní s okolitými krajinami stále jedny z najnižších. V Rakúsku dáte za ročnú nálepku 80,60 eura, v Čechách 1 500 Kč (60 €). Jazda po spoplatnených úsekoch bez známky sa neoplatí. Pri kontrole hrozí pokuta 500 až 700 eur.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu