Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Policajti a učitelia sa budú v Košiciach učiť rómsky jazyk, kvôli práci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

KOŠICE - Učiť sa rómsky jazyk sa dobrovoľne rozhodlo v Košiciach 18 žien a mužov počas štyroch mesiacov dvakrát do týždňa. Pri svojej práci sa totiž denne stretávajú s Rómami, u ktorých často narážajú na jazykovú bariéru.

Polovicu frekventantov kurzu rómskeho jazyka, ktorý začal v utorok (5. februára), tvoria príslušníci poriadkovej polície. Bezplatný kurz rómskeho jazyka organizuje Spoločenskovedný ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) v Košiciach v rámci cezhraničného projektu Regionálna sociálna mapa (REGSOM). Cieľom projektu je prispieť k zlepšeniu životných podmienok obyvateľov Košického samosprávneho kraja (KSK) a maďarskej Boršodsko-Abovsko-Zemplínskej župy. Zahraničným partnerom projektu je Filozofická fakulta Univerzity v Miskolci.

Do kurzu sa prihlásili aj tri učiteľky z materskej školy na Luniku IX, ďalej pedagogičky vyučujúce sociálnu prácu na vysokých školách, pracovníčky Spoločenskovedného ústavu SAV zaoberajúce sa rómskym etnikom i výkonná riaditeľka Rómskeho mediálneho centra (MECEM) so sídlom v Košiciach Kristína Magdolenová. "Rómsky síce celkom slušne rozumiem, ale gramatiku neovládam. Očakávam, že tu sa v nej zdokonalím," zdôvodnila svoju účasť. Výučbu vedie Anna Koptová, riaditeľka Súkromného gymnázia na Galatickej ulici v Košiciach, ktorá je spolu s dcérou Martinou autorkou Slovensko-rómskeho a rómsko-slovenského slovníka. 

"Okrem jazykovej výučby sa záujemcovia na kurze oboznámia aj s históriou Rómov na Slovensku v podaní Anny Jurovej, historičky - romistky pôsobiacej na  našom ústave," povedala hlavná koordinátorka projektu Zlatica Sáposová zo Spoločenskovedného ústavu SAV v Košiciach. Na adrese ústavu na Karpatskej ulici 5 bude sídliť aj tzv. REGSOM centrum.

Projekt, ktorý sa oficiálne začal 1. októbra 2012 a ukončí sa 30. septembra 2013, podporuje Európsky fond sociálneho rozvoja sumou 205.381 eur. Poukázaním na špecifiká dotknutých regiónov má prispieť k zlepšeniu životných podmienok obyvateľov a podporovať ich pri rozvíjaní samostatných aktivít pre zvýšenie ich konkurencieschopnosti a flexibility. Projekt má za cieľ tiež podporu zvýšenej sociálnej súdržnosti ľudí a komunít v spoločnom maďarsko-slovenskom prihraničnom regióne. Okrem iného budú v rámci projektu vytvorené aj vzdelávacie centrá v Miškolci a v Košiciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu