Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rómovia sa búria: Naše osady označujú za smetisko!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Niektoré slovenské samosprávy nútene vysťahúvajú Rómov a búrajú ich príbytky pod zámienkou uplatňovania zákona o odpadoch. Tvrdí to Európske centrum pre práva Rómov (ERRC) v Budapešti, podľa ktorého existujú dôvodné pochybnosti, či sa pri takomto vysťahovaní rešpektujú medzinárodné právne normy.

Príslušné úrady totiž podľa ERRC definujú pri vysťahovaní Rómov ich príbytky a osady ako odpad, respektíve nelegálne skládky odpadu.

"Dňa 30. októbra (2012) nútene vysťahovali viac ako 150 ľudí, vrátane vyše 60 detí, zo svojich domovov v mestskej časti Nižné Kapustníky v Košiciach. Ich príbytky boli zbúrané, keďže podľa vyjadrení samosprávy išlo o čiernu skládku odpadu a ich samotných rozviezli autobusmi do iných obcí, kde mali údajne mať trvalé bydlisko. Mediálne správy však naznačili, že najmenej 17 ľudí odviezli do obce Rakúsy v okrese Kežmarok, kde nielenže nemali registrovaný trvalý pobyt, ale nemali tam ani žiadnych príbuzných," uvádza ako príklad ERRC.

Nútené vysťahovania Rómov pod zámienkou uplatnenia zákona o odpadoch sa podobne podľa neho využilo v košickej mestskej časti Demeter či v Žiari nad Hronom. Európske centrum pre práva Rómov sa pritom obáva, že táto situácia sa môže opakovať aj v iných obciach.

"Viac ako 400 starostov miest a obcí sa totiž prihlásilo k iniciatíve Zobuďme sa! Iniciatívu založil primátor Žiaru nad Hronom Ivan Černaj a kladie si za cieľ odstránenie nelegálnych osád a vysťahovanie 'neprispôsobivých občanov' z nich prostredníctvom definovania osád ako skládok odpadu," upozorňuje európske centrum.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu