Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Košických Rómov si pohadzujú ako horúce zemiaky: Najprv do Rakús, potom späť

Rómom zlikvidovali osadu koncom októbra
Rómom zlikvidovali osadu koncom októbra (Zdroj: SITA)

RAKÚSY – Košickí osadníci, ktorým koncom októbra zbúrali nelegálne postavené chatrče v Nižných Kapustníkoch, nevedia nájsť svoj pokoj. Po tom, ako prišli o strechu nad hlavou, si ich teraz prehadzujú ako horúce zemiaky. Časti z nich dopravný podnik najprv zabezpečil odvoz do kežmarskej obce Rakúsy, kde majú údajne trvalý pobyt, no tá ich posadila na druhý autobus a poslala späť do Košíc! Informácie priniesol denník SME.

V rómskej osade v košickej lokalite Nižné Kapustníky, ktorú zrovnali so zemou koncom októbra, sa zdržiavalo 156 ľudí, z toho 63 detí. Dôvodom búrania malo byť poškodenie teplovodného potrubia, ktoré teplom zásobuje celé Košice. Po výzvach svoj domov opustili a ako vtedy informovala hovorkyňa košického magistrátu Martina Urik Viktorínová, vrátili sa na miesta svojich trvalých pobytov.

„Podľa našich informácií odišli do miesta svojho trvalého bydliska, ktoré je vo väčšine prípadov mimo územia mesta Košice,“ uviedla. Časť z nich sa vrátila do rodných Rakús v Kežmarku a to aj za pomoci košického dopravného podniku, ktorý všetkým osadníkom poskytol autobus. Sedemnásť Košičanov rómskej národnosti, ktorí tvrdili, že v obci majú trvalý pobyt, vysadil pred obecným úradom a tí sa bez súhlasu samosprávy a majiteľov okolitých domov ubytovali uprostred obce.

Keďže dom, v ktorom sa usadili bol v dezolátnom stave, starosta Bystrík Václav to nenechal tak a začal zisťovať podrobnosti o nečakanej návšteve. „Ako sa mi podarilo zistiť, ani jeden z nich nemal trvalý pobyt v našej obci. Všetko to boli obyvatelia Košíc, o ktorých sa mesto po zbúraní ich chatrčí malo postarať,“ povedal pre denník SME s tým, že košických Rómov verejnou dopravou obratom vyprevadili z obce.

Podľa Václava sa chcel košický magistrát zbaviť nepohodlných obyvateľov s trvalým pobytom v Košiciach a takéto konanie označil za cynické a arogantné. Obec má 2640 obyvateľov, z čoho 2040 je rómskej národnosti a už teraz pre nich nemajú dostatok životného priestoru.

Košický magistrát sa však bráni tým, že skupinka osadníkov si sama vybrala miesto, kde chcela prebývať. „Doprava do miesta, na ktoré sa chceli odsťahovať, bola z našej strany ústretovým krokom. Nemáme kompetenciu riešiť pohyb občanov, pokiaľ sa sami chcú odsťahovať,“ vysvetlila hovorkyňa Viktorínová. Tvrdili vraj, že v Rakúsoch majú príbuznú, ku ktorej sa môžu nasťahovať. Tam, kde žili, sa podľa nej ďalej zdržovať nemohli, pretože išlo o život ohrozujúci priestor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu