Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Flašíková-Beňová: Na riešenie problémov Rómov dáva EÚ členom dostatok zdrojov

Monika Flašíková-Beňová
Monika Flašíková-Beňová (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia (EÚ) dáva členským štátom dostatok finančných zdrojov na to, aby mohli efektívne riešiť problémy rómskych komunít. Problémom je, že tieto zdroje nie sú vždy využívané na podporu životaschopných projektov.

Povedala to europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD).

"Najmä pristúpením Rumunska sa európske inštitúcie začali viac orientovať v tejto problematika. Keď v roku 2004 pristúpilo do EÚ Slovensko, Maďarsko a Česká republika, exodus príslušníkov rómskeho etnika do západnej časti únie predsa len nebol taký citeľný, ako po pristúpení Rumunska," poznamenala. "Keď sa časť rumunských Rómov dostala do Francúzska a Talianska, vznikol aj väčší záujem týchto krajín o to, ako budeme riešiť rómsku problematiku," uviedla europoslankyňa. Podľa jej názoru Európska únia na riešenie týchto problémov vyčlenila dostatok zdrojov.

 "Len keby sa tie finančné zdroje naozaj investovali do projektov, ktoré aj na Slovensku dobre fungujú, videla som Spišský Hrhov, obce v Prešovskom kraji, kde starostovia naozaj vedeli prostriedky perfektne využiť," poznamenala. Rómovia napríklad dostali nenávratný finančný príspevok z eurofondov na vybudovanie obydlí, ale zároveň podpísali obci právo byť osobitným príjemcom sociálnych dávok, aby z týchto peňazí mohla platiť náklady na energie.

"Prečo by sme tieto pozitívne príklady nemohli využiť aj inde? Najhoršie je, že sa začína rozmáhať zovšeobecňujúci názor, že Rómovia sú len zlí, sú len asociálni a páchajú trestnú činnosť. Aj v návrhoch, ktoré spočiatku prichádzali zo strany vlády, boli zdôrazňované represívne opatrenia," vyhlásila. "Represívne opatrenia, ak budú v zmysle zákona, môžu byť, samozrejme, súčasťou riešenia. Ale v prvom rade by som očakávala od splnomocnenca vlády (Peter Pollák, OĽaNO, pozn. red) konštruktívne opatrenia. Prvé kroky by podľa mňa nemali byť tie, že sa bude krátiť vyplácanie sociálnych dávok," povedala.

Dodala, že v televízii pôsobí politik lepšie, keď sľubuje v prvom rade represívne opatrenia, ak sa však Rómom v osadách jednoducho zoberú posledné legálne príjmy, výsledkom bude, že sa ich postoje budú ešte viac vyhrocovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu