Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenskí vedci prehovorili: Toto si myslíme o konci sveta!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: weeswaakzaam.punt.nl)

BRATISLAVA - K toľko diskutovanému koncu sveta, ktorý by mal podľa niektorých nastať už o necelé dva týždne, sa vyjadrila aj Slovenská akadémia vied (SAV). Podľa nej určite nenastane. Astronomický ústav akadémie vyvrátil všetky príčiny, ktoré majú 21. decembra 2012 spôsobiť zánik civilizácie.

Na internete aj v niektorých médiách sa predpovede o konci sveta odôvodňujú ukončením mayského kalendára, zrážkou s planétou Nibiru, pôsobením gigantickej čiernej diery zo stredu našej galaxie či náhlou zmenou rotácie Zeme za niekoľko sekúnd či hodín.

"Mayský kalendár nepredpovedá koniec sveta. Kalendáre existujú pre vedenie záznamov o plynutí času, nie na predpovedanie budúcnosti. Aj v súčasnosti máme kalendáre vypočítané len do určitej doby, ale to neznamená, že potom bude koniec sveta," argumentujú vedci SAV Aleš Kučera a Drahomír Chochol. Dodávajú, že rôzne skupiny bádateľov uvádzajú odlišné dátumy konca mayského kalendára.

Ak by sme sa mali zraziť s planétou Nibiru, ktorá je päťkrát väčšia ako Zem, musela by už teraz byť ľahko pozorovateľná a astronómovia by o nej vedeli. "Argumenty typu, že to vieme, ale to tajíme, sú síce pre nás lichotivé, ale nepravdivé. Vedecká komunita je slobodná a nikto jej nezakazuje zverejňovať pravdu o svete okolo nás," vysvetlili.

Vedci z Astronomického ústavu SAV vyvrátili aj tvrdenia, že planéty budú na konci roka 2012 v jednej priamke. "Postavenie v jednej 'priamke' Slnka, Zeme a čiernej diery v strede našej galaxie sa odohráva každý rok v decembri a vyplýva z pravidelného pohybu Zeme okolo Slnka. Bolo to tak aj v rokoch 2011, 2010, 2009 i ďalších a koniec sveta, ako sami vidíte, nenastal," zdôraznili.

Takto bude vyzerať postavenie planét a planétky Pluto 21.12.2012. Toto rozloženie naozaj nemožno označiť za postavenie v jednej priamke
Zobraziť galériu (2)
Takto bude vyzerať postavenie planét a planétky Pluto 21.12.2012. Toto rozloženie naozaj nemožno označiť za postavenie v jednej priamke  (Zdroj: sav)

V súvislosti s ďalším dôvodom uviedli, že gravitačné pôsobenie na našu Zem od gigantickej čiernej diery zo stredu galaxie je zanedbateľné. Astronómovia sa taktiež vyjadrili k teórii o náhlej, samovoľnej zmene rotácie Zeme. "Z fyzikálneho hľadiska k tomu nemôže dôjsť (môže sa tak stať iba po zrážke s veľmi hmotným telesom, ale po takej katastrofe by pre nás asi už zmena rotácie Zeme nebola dôležitá. Okrem toho zmene rotácie Zeme bráni aj platnosť zákona zachovania momentu hybnosti," dodali slovenskí vedci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu