Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Úspech vedcov zo SAV: O slovenských archeológov sa zaujíma aj Saudská Arábia!

Matej Ruttkay
Matej Ruttkay (Zdroj: SITA)

NITRA – Záujem o spoluprácu so slovenskými archeológmi má ďalšia exotická krajina. Po Kuvajte a Sudáne oslovila Archeologický ústav SAV v Nitre pre jeho dobré meno v zahraničí aj Saudská Arábia. Slovákov pozvala na rokovanie na svojej pôde.

„Podľa informácií, ktoré nám poslali, sa chcú viac otvárať svetu, pretože Saudská Arábia je dosť uzavretá do seba. Čakáme, čo nám ponúknu, pretože možností je tam veľa a pre archeológov je to určite raj,“ povedal riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay. Saudská Arábia je územím s bohatou históriou a nálezmi od najstarších počiatkov človeka až po stredovek.

V blízkom čase by mali slovenskí archeológovia ísť už šiesty raz do Kuvajtu, v súčasnosti sa dolaďuje zmluva s kuvajtskou stranou. Skúmať majú včasnostredovekú kresťanskú osadu z 8. - 9. storočia. „Je to veľmi zaujímavá téma aj pre nás. Aj keď sa to zdá, že je to ďaleko, je to blízke počiatkom šírenia kresťanstva východným smerom,“ povedal Ruttkay.

Mnohé medzinárodné projekty majú archeológovia rozbehnuté aj na Slovensku. V spolupráci s nemeckými kolegami skúmajú významné nálezisko zo staršej doby bronzovej vo Vrábľoch, ďalšie výskumy robia s poľskými archeológmi na východnom Slovensku. Na Pustom hrade vo Zvolene a v Bojnej býva každý rok letná škola archeológie, na ktorej sa zúčastňujú študenti archeológie z viacerých krajín. S univerzitou a banským múzeom v nemeckom Bochume rozbehli archeológovia projekt orientovaný na surovinové zdroje na strednom Slovensku.

Jedným z významných medzinárodných projektov je aj výskum včasnostredovekých hradísk v spolupráci s univerzitou vo Frankfurte nad Mohanom. Tento rok bude pokračovať nielen na západnom Slovensku, ale posunie sa aj ďalej na Zemplín. „Zemplín patrí ku kľúčovým lokalitám včasného stredoveku. No aj keď je kľúčová, vieme o nej veľmi málo a potrebujeme sa dozvedieť ďalšie informácie, napríklad kedy bolo postavenie mohutné opevnenie, o ktorom možno veľa ľudí ani nevie, ale je to jedno z najväčších opevnení aké vôbec na Slovensku máme,“ povedal Ruttkay. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu