Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Štrajkovú štafetu plánujú prevziať banskobystrické gymnáziá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Štrajkovú štafetu od bratislavských škôl by mali budúci týždeň prevziať banskobystrické gymnáziá. V pondelok (10.12.) to má byť Gymnázium Mikuláša Kováča, na druhý deň Gymnázium J. G. Tajovského, ktoré plánuje v utorok (11.12.) aj jednodňový štrajk.

Ako v stanovisku pre TASR uviedla predsedníčka Základnej organizácie Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (ZO OZ PŠaV) na Slovensku pri Gymnáziu J. G. Tajovského Alica Farbiaková, pedagógovia sa v priebehu týchto dvoch dní dohodli, že treba naďalej trvať na prvých požiadavkách odborov, a preto sa chcú zapojiť do štafetového štrajku škôl a pripojiť sa tak k bratislavským školám. "Väčšina z vyučujúcich odsúhlasila štrajk na 11. decembra a protestný pochod v popoludňajších hodinách, na ktorý vyzveme aj učiteľov iných stredných a základných škôl v Banskej Bystrici," uviedla Farbiaková.

Lenka Majerová, predsedníčka ZO OZ pri Gymnáziu Mikuláša Kováča informovala, že učitelia gymnázia sa rozhodli prebrať štrajkovú štafetu bratislavských gymnázií. Táto akcia nie je podľa jej slov riadená centrálnymi odborovými orgánmi. V pondelok bude v tejto škole zmenená organizácia vyučovania. Plánujú sa aktivity ako diskusie, besedy či kino klub. Zúčastniť sa chcú aj na protestnom pochode.

"Štrajkom chceme dosiahnuť, aby sa zvýšili platové tarify všetkých pedagogických zamestnancov o desať percent a nepedagogických zamestnancov o desať percent, všetkým od 1. januára 2013. Žiadame dofinancovať školstvo každý rok o plus 0,3 percenta HDP tak, aby hospodárske a sociálne postavenie škôl a školských zamestnancov bolo na úrovni školstva vo vyspelých štátoch OECD," dodala Farbiaková.

Ako uviedla Iveta Majerová, predsedníčka Rady ZO OZ PŠaV na Slovensku - Združenie stredného školstva v krajoch Banskobystrický, Trenčiansky a Žilinský, mimoriadna Rada zväzu, ktorá sa konala v stredu (5.12.) v Bratislave, však takéto iniciatívy a aktivity škôl ako štafetové štrajky, protesty či pochody označila za aktivity nezastrešené OZ PŠaV na Slovensku, pretože štrajkový výbor zväzu štrajk prerušil.

Majerová pokračovala, že poslednú ponuku vlády sa snažili odkomunikovať so základnými organizáciami. Sú také, ktoré boli naklonené ju prijať, ale aj také, ktoré mali pripomienky a ďalšie návrhy. Niektoré radikálne nesúhlasili a požadovali rast platov nad desať percent a postupné navýšenie finančných prostriedkov z HDP do školstva, dodala Majerová. Najvyhrotenejšia situácia je podľa jej slov v gymnáziách, kde sú zamestnanci veľmi nespokojní a pripravení ďalej štrajkovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu