Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Štafetu prebrali ďalšie školy,bude protest pred úradom vlády

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štrajkovú štafetu nespokojných škôl dnes prebrali bratislavská Základná škola Medzilaborecká, Gymnázium Ladislava Novomeského na Tomášikovej v Bratislave, Gymnázium Myjava, Gymnázium Púchov, Obchodná akadémia Ilava a Gymnázium Dubnica nad Váhom.

Zamestnanci púchovského gymnázia sa dnes chystajú protestovať pred Úradom vlády SR. "Vyzývame všetkých učiteľov na celom Slovensku, aby nerezignovali, nedali sa pomýliť planými prísľubmi, pripojili sa k našej výzve a prišli v pondelok o 11:55 pred úrad vlády!" píšu na svojej internetovej stránke, podľa ktorej sa k výzve pridali aj gymnáziá a akadémie z Ilavy, Dubnice, Trenčína a Myjavy. V utorok sa plánuje do štafetového štrajku zapojiť Gymnázium J. G. Tajovského v Banskej Bystrici.

Učitelia bratislavských gymnázií sa dnes zároveň chystajú na ministerstvo financií a úrad vlády. Ministrovi financií Petrovi Kažimírovi a premiérovi Robertovi Ficovi totiž nesú darčeky - dva rovnaké exempláre kalkulačiek a dve rovnaké učebnice matematiky.

Okrem toho školskí odborári od utorka organizujú protestné zhromaždenia v krajských mestách. V utorok sú naplánované v Žiline a v Prešove, v stredu v Banskej Bystrici, vo štvrtok v Trnave a v Nitre a v piatok budú v Bratislave, Trenčíne a v Košiciach. Odborári si ale netrúfajú odhadnúť, koľko ľudí po minulotýžňovom rozhodnutí vlády na ne príde.

Do štafetových štrajkov a protestov sa neplánujú zapojiť radikálnejšie Nové školské odbory (NŠO), pretože je to podľa nich neefektívne. "Vyhrať môžeme len vtedy, ak sa opätovne zorganizujeme a vyhlásime neobmedzený ostrý štrajk, na ktorom sa záväzne zúčastní aspoň 60 percent škôl, prípadne zamestnancov školstva," uviedlo predsedníctvo NŠO.

Minister financií Peter Kažimír v piatok prekvapil poslednými prepočtami, podľa ktorých majú priemerné hrubé platy učiteľov oproti tomuto roku dokonca vzrásť o 11,2 percenta. Kým tento rok mali pedagógovia podľa ich údajov plat 840 eur, v roku 2013 má dosiahnuť vďaka vládnym opatreniam 934 eur. Školskí odborári sa chystajú urobiť vlastné prepočty.

Učitelia požadovali desaťpercentné zvýšenie miezd a viac peňazí do školstva. Vo štvrtok vláda aj tak odklepla pedagogickým zamestnancov v školstve päťpercentné zvýšenie tarifných platov a nepedagogickým pridala tiež päť percent prostredníctvom účelovo určených prostriedkov. Okrem toho schválila nariadenie, podľa ktorého pôjde na platy učiteľov celá časť mzdového normatívu a nie 90 percent ako doteraz. Najskôr premiér Robert Fico odhadoval, že tieto zmeny učiteľom prinesú do peňaženiek 50 až 60 euro. Podľa Kažimíra to boli tie najpesimistickejšie odhady a on hovorí už o 94 eurách. Kabinet ale odmietol garantovať, že v rokoch 2014 až 2016 dôjde každý rok k navýšeniu prídelu pre školstvo o 0,3 percenta HDP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu