Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Zrušené vlakové spoje zatiaľ autobusmi nenahradia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PREŠOV – Od nedele 9. decembra začne platiť nový vlakový grafikon, v ktorom železnice obmedzili alebo úplne zrušili niektoré spoje. Pocítia to aj cestujúci v Prešovskom kraji.

Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková uviedla, že od 9. decembra platí tiež nový cestovný poriadok prímestskej autobusovej dopravy. „Pri jeho príprave sme už reagovali na zmenený grafikon vlakovej dopravy. Cestovný poriadok sme prerokovali so starostami a doteraz nebola požiadavka na zabezpečenie náhradnej autobusovej dopravy,“ uvádza sa v jej písomnom stanovisku. Prešovská župa preto náhradné spoje u dodávateľov autobusovej dopravy zatiaľ neobjednávala.

„Čakáme, ako sa vyvinie situácia po nedeli. December a január nám ukážu, kde vzniknú kolízne body. Máme predbežnú dohodu s verejnými dopravcami a na základe požiadaviek budeme problémy s dopravou promptne riešiť,“ uviedla hovorkyňa.

Veľký odpor zo strany cestujúcej verejnosti bol voči redukcii vlakových spojení na trati Spišské Vlachy – Spišské Podhradie, na úseku Stará Ľubovňa - Plaveč – Lipany, na trati Stará Ľubovňa – Kežmarok – Poprad. Po rokovaní predsedu Prešovského samosprávneho kraja Petra Chudíka s ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Jánom Počiatkom v septembri tohto roku sa obe strany dohodli na menších škrtoch.

Železničiari zredukovali aj spoje na trati Prešov – Humenné. Po zrušení niektorých vlakových spojov za problematické považujú pravidelní cestujúci aj príchody ráno a odchody popoludní do a z Prešova, kde pracujú a študujú. Týka sa to tratí od Košíc, Lipian a Bardejova, ktoré nie sú v súlade s časmi, kedy začína a končí pracovať väčšina firiem, úradov a škôl.

Nový železničný poriadok vyvolal v Prešovskom kraji vlnu odporu, ktorú prejavilo okolo 10-tisíc ľudí svojim podpisom pod petíciu za zachovanie pôvodného grafikonu. Inicioval ju v júli občiansky aktivista a železničiar Jozef Róbert Šmigalla, ktorý vtedy informoval, že Železničná spoločnosť Slovenska sa chystá v Prešovskom a Košickom kraji zrušiť 69 spojov. Petíciu podporili svojim uznesením v zastupiteľstve aj prešovskí krajskí poslanci.

Pod petíciu sa ako prvý podpísal prešovský župan Peter Chudík. Po septembrovom rokovaní so šéfom rezortu dopravy informoval, že sa dohodli na niektorých ústupkoch, ktoré začnú platiť od marca budúceho roka. Podľa jeho vyjadrenia nový grafikon bol v tom čase už v takom štádiu rozpracovanosti, že sa do neho nedalo zasiahnuť. Znamená to, že by železnice mali niektoré spoje v decembri zrušiť a tie isté v marci obnoviť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu