Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bývalá šéfka Slovenskej pošty odmenu asi nedostane

Marcela Hrdá
Marcela Hrdá

BRATISLAVA - Nové vedenie Slovenskej pošty, a.s. doteraz nevyplatilo odmenu pre svoju bývalú generálnu riaditeľku Marcelu Hrdú a ani ju neplánuje vyplatiť. Spoločnosť považuje jej nárok na odmenu za sporný.

"Záujmom Slovenskej pošty nie je zverejňovať detailné právne argumenty dôvodov, prečo považuje nárok na odmenu za sporný. Povinnosťou štatutárneho orgánu spoločnosti je postupovať v zmysle hospodárnosti, efektivity, odbornej starostlivosti a v súlade so záujmami spoločnosti a jej akcionára," informovala v piatok vedúca odboru komunikácie Slovenskej pošty Bela Lisáková. Slovenská pošta podľa stanoviska bude chrániť svoje práva a záujmy v súlade s platnou legislatívou.

Agentúra SITA už začiatkom novembra informovala, že Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ) zistil v hospodárení Slovenskej pošty s jej finančnými prostriedkami a majetkom v roku 2011 viaceré nedostatky. Tie sa týkali aj nakladania s mzdovými prostriedkami a verejného obstarávania. Poskytovanie funkčných požitkov predchádzajúcej generálnej riaditeľke a predsedníčke predstavenstva Slovenskej pošty Marcele Hrdej v rozsahu uvedenom v jej pracovnej zmluve označil kontrolný úrad za nadštandardné a neprimerané.
Hrdá ako nominantka exministra dopravy Jána Figeľa (KDH) viedla Slovenskú poštu od 30. marca 2011 do 24. mája 2012. Po tom, čo ju súčasný minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) odvolal, dostala bývalá šéfka pošty trojmesačné odstupné 6 971 eur a pomernú časť mesačného vyrovnania za posledný mesiac vo funkcii 505 eur. Mala nárok aj na mimoriadnu odmenu vo výške 2 % z čiastky prekročenia plánovaného ročného hospodárskeho výsledku, ktorá je splatná po overení účtovnej závierky audítorom. Táto odmena mala pôvodne predstavovať 61 tis. eur. Hrdá mala navyše získať peňažné vyrovnanie okolo 89 tis. eur za to, že po odvolaní nebude dvanásť mesiacov pôsobiť v oblasti poštových službách.

Slovenská pošta po prepracovaní svojej účtovnej závierky za rok 2011 zhoršila negatívny výsledok hospodárenia o 1,557 mil. eur. Pôvodne vykázanú stratu 7,565 mil. eur zvýšila na 9,122 mil. eur po zdanení. Vyplynulo to tiež z výsledkov kontroly NKÚ v Slovenskej pošte. Dôvodom prehĺbenia straty Slovenskej pošty podľa kontroly bolo, že k pôvodnej opravnej položke k poštovým budovám koncom roka 2011 vo výške 10,168 mil. eur bola následne doúčtovaná suma 1,922 mil. eur. Opravná položka k všetkým budovám pošty sa tak zvýšila na 12,090 mil. eur. Nové vedenie ministerstva dopravy pôvodný návrh účtovnej závierky a vysporiadania straty neschválilo. Malo podozrenia, že hospodársky výsledok pošty bol účelovo manipulovaný. Nové predstavenstvo pošty pritom v júni rozhodlo o otvorení účtovnej závierky z dôvodu neúplného výpočtu výšky opravnej položky k budovám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu