Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SOZA našla nový biznis: Poplatok chce aj za mobilné telefóny!

Riaditeľ SOZA Vladimír Repčík
Riaditeľ SOZA Vladimír Repčík (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Mobilný telefón je síce primárne určený na komunikáciu, ale dá sa použiť aj ako záznamové zariadenie. Za takéto narábanie s hudbou si chce SOZA účtovať tri percentá z predajnej alebo dovoznej ceny mobilu.

„Podľa autorského zákona rovnako ako podľa stanoviska ministerstva kultúry je mobilný telefón prístroj na vyhotovovanie rozmnoženín zvukových alebo zvukovo­obrazových záznamov,“ zdôvodnila denníku SME marketingová manažérka SOZA Katarína Tomandlová.

Podľa Ministerstva kultúry SOZA smie percentá z ceny mobilov brať od subjektu, ktorý ako prvý za účelom predaja prinesie zariadenie na slovenský trh. Hoci SOZA oslovila v tejto súvislosti mobilných operátorov, tí s poplatkom nesúhlasia.

Spoločnosť O2 tvrdí, že platiť nemusí, lebo nie je výrobcom mobilov ani ich prvodovozcom na Slovensko, ale „operátorom pôsobiacim na telekomunikačnom trhu“, píše SME.
„Podľa našej právnej analýzy sa na nás poplatok nevzťahuje,“ pridáva sa aj hovorca Orangeu Peter Tóth. Slovak Telekom iba denníku potvrdil, že so zväzom rokuje. Či zväz kontaktoval aj výrobcov, sa zistiť nepodarilo.

Predseda Výboru SOZA Matúš Jakabčic na stredajšom zasadnutí navrhne, aby zanalyzovali sadzobník verejných produkcií.

„Navrhnem výboru vyňať poplatky za citlivé druhy použitia tak, ako to výbor urobil v prípade stužkových.“

O ktoré by išlo nekonkretizoval. SOZA priznala, že má podpísané hromadné licenčné  zmluvy s pohrebníctvami, miestnymi a obecnými úradmi na použitie chránenej hudby pri platených občianskych a cirkevných obradoch. Ročne za ne vyberá stovky eur.

Podľa ministerstva poplatky sprehľadní aj nový autorský zákon. Pripravovať ho bude vyše roka.
Občianske združenie SOZA má oprávnenie od ministerstva. Odobrať jej ho môže pre porušenia zákona.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu