Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Parlament: Kauzy ako Pohorelá vs. SOZA sa už opakovať nebudú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Kauzy ako spor obce Pohorelá a SOZA by sa už nemali opakovať. Od decembra im má brániť malá novela autorského zákona, ktorú dnes schválili poslanci Národnej rady SR.

Novela upravuje paragraf, ktorý hovorí o oznamovacej povinnosti usporiadateľa verejného kultúrneho podujatia vo vzťahu k organizácii kolektívnej správy. Doterajšia legislatíva stanovovala povinnosť oznámiť najneskôr 10 dní pred uskutočnením podujatia program podujatia takejto organizácii. V opačnom prípade sa automaticky predpokladalo, že na podujatí odznejú len také diela, ku ktorým právo spravuje organizácia kolektívnej správy.

V novom znení zákona už desaťdňová lehota chýba. Organizátor by tak program mohol poslať aj neskôr. Právna domnienka o tom, že na programe boli len také diela, ku ktorým právo na verejné vykonanie spravuje organizácia kolektívnej správy, bude platiť už len v prípade, kým usporiadateľ nepreukáže opak. Novela tiež spresňuje povinnosť identifikovať dielo, ktoré má byť verejne vykonané, a to tak, že sa uvedú údaje o autorstve, nakoľko nie vždy je možné uviesť konkrétne meno autora.

Opozícia sa neúspešne pokúsila právnu normu zmeniť niekoľkými pozmeňovacími návrhmi. Napríklad Jozef Viskupič z OĽaNO chcel okrem iného umožniť používanie tzv. verejných licencií. Tie sa týkajú všetkých druhov autorských diel v prostredí informačných technológií, ako je napríklad internet. Navrhoval tiež, aby návrh na uzatvorenie licenčnej zmluvy mohol smerovať aj voči neurčitému okruhu osôb.

Zmena zákona prichádza po medializovanej kauze obce Pohorelá. SOZA vtedy požadovala od malej obce sumu 62 eur za spev ľudových piesni na vystúpeniach deti. Pohorelá si totiž nesplnila platnú povinnosť nahlásiť program podujatia.

Ministerstvo kultúry počíta popri malej novele aj s prípravou celkom nového autorského zákona. Ten by mal nadobudnúť platnosť až v roku 2015. Rezort je presvedčený, že takejto zmene by mala predchádzať široká odborná diskusia. Navyše sa v Bruseli v súčasnosti pripravujú dve nové smernice, ktoré sa týkajú autorského práva a mali by byť súčasťou budúcej komplexnej zmeny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu