Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Definitívne zmeny v Zákonníku práce: Toto nás čaká od januára!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Poslanci vládneho Smeru-SD dali 82 hlasmi zelenú zmenám v Zákonníku práce. Od januára budúceho roka sa novelizovaný zákonník dostáva do praxe. Podľa opozície ide iba o prvý vianočný darček, keďže ostatné zmeny zákonov ešte len čakajú na definitívne schválenie v parlamente.

Do pléna sa dostali aj pozmeňovacie návrhy z radov opozície, ale poslanci nakoniec nepresadili zrušenie rannej práce počas sviatočných dní, obmedzenie gastrolístkov ani posunutie účinnosti novely o jeden rok.

Dohodári
Smer pôvodne chcel prácu na dohody úplne zrušiť.  Nakoniec sa „len“ zvýšila ochrana dohodárov tak, že práca na dohodu sa stane pre firmy menej atraktívna.
Niekoľko stotisíc dohodárov sa tak čiastočne vyrovná výhodami a pracovným postavením zamestnancom. Budú platiť odvody, ale môžu si brať nadčasy či pracovať v noci. Budú sa môcť ospravedlniť v prípade neprítomnosti zo zdravotných dôvodov. Dohody sa stanú pracovným pomerom, tým pádom bude aj nárok na minimálnu hodinovú mzdu.

Výpoveď a odstupné
Odstupné aj výpovedná lehota čaká na zamestnancov, ktorí odpracovali vo firme nepretržite aspoň dva roky. Tí, čo odpracovali menej ako dva roky, získajú nárok len na výpovednú lehotu. Od dvoch do piatich rokov je nárok na mesačný plat, od piatich do desiatich rokov sú to platy dva. Po desiatich až dvadsiatich rokoch dostane zamestnanec trojmesačné odstupné. Maximum bude štvormesačné odstupné a to pre zamestnancov, ktorí robili pre jedného zamestnávateľa viac ako 20 rokov. Ide predovšetkým o pracovníkov vo verejnej správe.
Po skončení pracovného pomeru dohodou získa zamestnanec, ktorý robil menej ako dva roky, jeden plat, od dvoch do piatich rokov dva platy, po piatich až desiatich rokoch tri platy a za desať až dvadsať rokov práce má nárok na platy štyri. Po 20 rokoch je to päť miezd.
Novela prináša zmenu aj pri náhrade mzdy pre zamestnanca v prípade neplatného skončenia pracovného pomeru. Doteraz bola obmedzená na maximálne jeden rok, po novom ak celkový čas, za ktorý by sa mala zamestnancovi poskytnúť náhrada mzdy, presahuje 12 mesiacov, môže súd na žiadosť zamestnávateľa rozhodnúť o znížení respektíve nepriznaní náhrady mzdy za čas presahujúci 12 mesiacov.

Nadčasy a nočná práca
Po novom už zamestnávateľ nemôže nariadiť alebo dohodnúť prostredníctvom kolektívnej zmluvy práce nadčas nad limit 400 hodín ročne. Z tohto zákonom stanoveného času môže zamestnávateľ nariadiť 150 hodín bez predošlého súhlasu. Výnimku získal zdravotnícky personál, ten bude môcť odpracovať 250 hodín nariadených zamestnávateľom. Za odpracované nadčasy sa firma buď dohodne na čerpaní náhradného voľna, alebo musí preplatiť nadčas do štyroch mesiacov. Doteraz stačilo peniaze poslať do roka.
Nočná práca sa o hodinu predĺži, potrvá od 22. hodiny až do 6. hodiny rannej. Za hodinu nočnej práce dostávajú zamestnanci najmenej pätinu minimálnej mzdy.

Definitívne zmeny v Zákonníku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Reťazenie pracovných pomerov a nútené živnosti

Zmenou má prejsť aj dĺžka práce na dobu určitú. Doteraz sa mohla zmluva predĺžiť maximálne trikrát v priebehu troch rokov. To sa od januára mení na maximálne dvakrát v priebehu dvoch rokov. Má sa tak zvýšiť kvalita práce na dobu určitú bez diskriminácie čím sa zamedzí nezákonnému opakovanému uzatváraniu takýchto zmlúv. Pracovné agentúry dočasného zamestnávania dostali výnimku z reťazenia práce.
Aby rezort práce predišiel núteným živnostiam, predefinoval pojem závislá práca do šiestich znakov namiesto doterajších desiatich. Ide o vzťah nadriadenosti a podriadenosti, zamestnanec pracuje v mene zamestnávateľa a podľa jeho pokynov v pracovnom čase, ktorý mu určí firma za odmenu. Predpokladá sa, že takúto definíciu bude jednoduchšie splniť.

Sila odborov a kolektívne zmluvy
Po novom už odborári nebudú musieť preukazovať svoju členskú základňu, teda že majú aspoň 30 percent zamestnancov vo svojich radoch v rámci podniku. Firmy budú mať povinnosť vytvoriť zástupcom zamestnancov podmienky na výkon ich činnosti. Rozsah poskytnutého pracovného voľna s náhradou mzdy sa ponecháva na dohodu medzi oboma stranami, čo znamená, že na výkon funkcie odborári dostanú pracovné voľno s náhradou mzdy. Odbory získajú väčšie slovo pri okamžitej výpovedi zamestnanca. Cez kolektívne zmluvy už nemôžu firmy dojednať nevýhodnejšie podmienky pre zamestnanca, bude sa musieť dodržať minimálne to, čo bude v Zákonníku práce. Išlo predovšetkým o skúšobné doby, ktoré sa predlžovali na pol roka, v prípade vedúcich pozícií až na  deväť mesiacov. Po novom už zákonník túto možnosť nepripúšťa.

Flexikontom proti prepúšťaniu
Ide o nástroj bývalej vlády na prekonanie obdobia krízy s menším počtom zákaziek. Ak má firma práce viac, zamestnanci pracujú viac, pri výpadku objednávok sa znižuje výroba a zamestnanci odpracujú menej hodín, avšak bez toho, aby sa muselo prepúšťať. V prípade, že zamestnávateľ nemôže poskytnúť zamestnancovi prácu, poskytne mu pracovné voľno, pričom zamestnanec poberá mzdu minimálne vo výške základnej zložky mzdy. V novele Zákonníka práce sa tento nástroj zachoval s tým, že na úpravu pracovného času bude potrebný aj súhlas zástupcov zamestnancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu