Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kráľovské odstupné: Automobilka vyplatí robotníkom 750 miliónov dolárov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

GENKO - Robotníci vo fabrike automobilky Ford v belgickom Genku v rámci dohody o zatvorení závodu dostanú odstupné v celkovej výške 750 mil. USD. Ford bude na oplátku môcť zatvoriť fabriku koncom roka 2014. Spoločnosť o tom informovala v utorok.

Automobilka dospela k dohode so 4 000 belgickými robotníkmi, ktorí pracujú na báze hodinovej mzdy, ešte koncom minulého týždňa. Každý z nich z celkovej sumy dostane približne 187 500 USD. To je asi o 20 tis. USD menej, než robotníkom pri zatváraní závody v Antverpách vyplatil v roku 2010 koncern General Motors. Vyjednávania s asi 300 zmluvnými zamestnancami naďalej pokračujú.

Spoločnosť chce znížiť svoje celkové kapacity v Európe o 18 % a nevylučuje ani ich ďalšie znižovanie alebo iné opatrenia, ak sa situácia bude naďalej zhoršovať, povedal riaditeľ automobilky Alan Mullaly. Ford sa snaží vykompenzovať straty, ktoré mu spôsobuje vďaka kríze sa znižujúci záujem Európanov o nové autá. V roku 2012 Ford v Európe prišiel o približne 1,8 mld. USD a tento rok očakáva stratu ďalších približne 2 mld. USD. Neutešené vyhliadky potvrdzujú aj v utorok zverejnené údaje, podľa ktorých európsky trh s automobilmi zaznamenal svoj najhorší február za posledných 23 rokov.

Ford oznámil, že chce zatvoriť fabriku v Genku, ktorá v súčasnosti vyrába model Mondeo sedan, ešte v októbri 2012. Okrem nej sa výroba ukončí v dvoch závodoch vo Veľkej Británii. Produkciu zo zatvoreného výrobného závodu spoločnosť presunie do fabriky v španielskej Valencii. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu