Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Za nezamestnaných dohodárov nebude platiť zdravotné odvody štát

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Duplicitné platenie zdravotného poistného štátom za ľudí evidovaných na úradoch práce, ktorí po novom budú platiť odvody z práce na dohodu, by mal vyriešiť pozmeňujúci návrh k novele zákona o zdravotnom poistení.

Tá je v súčasnosti v parlamente v 2. čítaní a poslanci by o nej definitívne mali rozhodnúť na nadchádzajúcej schôdzi. Ako vyplynulo z vyjadrenia ministerstva zdravotníctva, za tých, ktorí si takto neprivyrobia viac ako necelých 244 eur mesačne, bude zdravotné poistenie platiť štát.

"Od 1. januára 2013, ak sa nezmení legislatíva v zákone o službách zamestnanosti a prejde pozmeňovací návrh, tak osoba, ktorá bude evidovaná na úrade práce a bude mať príjem z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru, bude platiť poistné na zdravotné poistenie z týchto dohôd," vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Hranica príjmu má byť podľa jej slov stanovená na sumu 15-násobok životného minima, čo je na rok 2013 suma 2918,7 eura.

Práca na dohodu sa od januára budúceho roka zodvodní, čo priniesla novela zákona o sociálnom poistení, výška odvodov sa pritom rozdelí podľa viacerých skupín ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu