Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pri posudzovaní hmotnej núdze sa bude brať do úvahy aj zárobok z dohôd

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Pri posudzovaní nároku na hmotnú núdzu sa má po novom prihliadať aj na zárobok získaný prácou na dohodu. Do príjmu na účely posúdenia sa bude započítavať 75 % príjmu získaného na základe dohody o vykonaní práce, čím sa odstráni súčasné zvýhodnenie tohto príjmu oproti iným zo závislej činnosti.

Zmenu má od januára budúceho roka priniesť novela zákona o hmotnej núdzi, ktorú dnes definitívne podporil parlament. Nová právna úprava však zavedie aj ďalšie výnimky. "Do príjmu sa nebudú započítavať príjmy jednorazového charakteru," vysvetlilo ministerstvo práce. Ide napríklad o príspevky na stravu, cestovné, náhradu mzdy alebo odmeny za výkon funkcie člena volebnej komisie či vrátený preplatok dane a preplatok na preddavkoch do sumy 50 eur.

Zároveň sa sprísňujú a spresňujú podmienky posudzovania nároku na aktivačný príspevok pri vykonávaní menších obecných služieb vzhľadom na evidované prípady ich zneužívania na vznik nároku na aktivačný príspevok, bez reálneho vykonávania menších obecných služieb. Určuje sa tak minimálny počet hodín vykonávania a bližšie podmienky dohody požadované na vznik nároku.

Cieľom navrhovaných zmien je podľa ministerstva spresnenie podmienok, adresnejšie poskytovanie pomoci v hmotnej núdzi, zníženie administratívnej náročnosti odstránením niektorých nadbytočných požiadaviek v konaní a obmedzenie zneužívania. Následne, s účinnosťou od januára 2014, rezort pripravuje komplexnú zmenu legislatívy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu