Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Takto si obchodný reťazec váži dlhoročných zamestnancov: Bez mihnutia oka na dlažbe!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/TRNAVA - "Rada by som sa s Vami podelila o môj, ako aj zážitok všetkých, ktorých vyhodili na dohodu z práce, hoci sa s nikým nedohodli," týmito slovami začína e-mail, ktorý k nám prišiel nedávno do redakcie. Sklamaná a rozhorčená čitateľka v ňom popísala praktiky prepúšťania v trnavskom Tescu, ktoré označila za "špinavú politiku". Stanovisko obchodného reťazca však jej vyjadrenia popiera.

Vaše tipy

Čitateľka mala v Tescu odrobených takmer sedem rokov, keď ju začiatkom októbra zavolali do kancelárie ľudských zdrojov, kde sa jej začali pýtať na zdravie. Pri tejto otázke spozornela a jej predpoklad, že s ňou chcú ukončiť pracovný pomer, sa ukázal ako správny. Dôvodom malo podľa nej byť to, že v predvianočnom čase potrebujú výkonných zamestnancov.

Keď sa bránila slovami, že pracuje rovnako dobre ako všetci ostatní, mala sa jej manažérka, pod ktorú patrila, vyhrážať, že ak nepodpíše, "dáme také paragrafy do výpovede, že Vás nikde nezamestnajú". Údajne sa jej nechcelo vykladať tovar a bola neustále práceneschopná, čo čitateľka popiera s tým, že aj pri "povinnom liečení použila dovolenku".

"Spravila zo mňa takú špinu, že ma úplne psychicky zlomila a bola by som im podpísala aj šibenicu. A takto sa to dialo s každým. Všetci boli neschopní alebo priveľmi maródovali, až na jednu, s ktorou boli síce veľmi spokojní, ale nakoľko si v Tescu zničila platničky pri vykladaní ťažkých dební v zelenine, tak ju tam už nepotrebujú. Pracovala tam sedem rokov," popísala čitateľka svoj pohľad na udalosti a dodala, že keď žena chcela zavolať právnikovi, stala sa terčom vyhrážok a pod nátlakom papier podpísala.

V tej chvíli však malo prísť ďalšie prekvapenie. "Hneď po podpise jej manažérka ľudských zdrojov dala zmluvu na brigádu, že vraj na vlastnú zodpovednosť už v tej zelenine može brigádovať, a to isté povedali aj mne. Takto nás vyhodili asi 13 ľudí, možno aj viac, neviem o všetkých," uviedla žena, ktorá musela po tomto zážitku vyhľadať lekára. Nebola vraj však jediná. Iná bývalá zamestnankyňa sa mala dokonca psychicky zrútiť.

S informáciami od čitateľky sme oslovili aj spomínaný obchodný reťazec, z ktorého nám zaslali stručnú odpoveď. „Pracovné pomery boli ukončené dohodou v zmysle platnej legislatívy. Ukončenie pracovného pomeru dohodou je založené na dobrovoľnosti a je vždy dohodu oboch zúčastnených strán,“ uviedla Zuzana Lošáková, manažérka komunikácie Tesco Stores SR.

Na vyjadrenie Krajského inšpektorátu práce v Trnave, kde mal byť podnet na prešetrenie podaný, stále čakáme.

Prepúšťanie a nový Zákonník práce

Právna norma predložená ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Jánom Richterom (Smer-SD) od začiatku budúceho roka obnovuje súbeh výpovednej lehoty a odstupného pri prepustení zamestnanca s pracovným pomerom dlhším ako dva roky. Výška odstupného má pritom závisieť od počtu odpracovaných rokov.

Na tieto a iné zmeny sa mnohé firmy pripravujú už teraz a prepúšťajú svojich zamestnancov ešte pred platnosťou zmien v pracovnom kódexe. Otvorene sa k tomu začiatkom októbra priznala napríklad spoločnosť Elkop z Dolného Kubína, ktorej konateľ sa vyjadril pre HN, že "pri prepúšťaní nám to zásadne zvýši náklady, ktoré by sme v tomto smere museli od januára vynaložiť". Firma tak do konca roka plánuje prepustiť približne 30 zamestnancov.

Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník na pondelňajšej tlačovej konferencii uviedol, že následkom opatrení, ktoré súčasná vláda zakotvila do pripravovanej novely Zákonníka práce, už zaniklo 6 tisíc pracovných miest a v budúcnosti očakáva, že pre novelu ešte o prácu príde až 100 tisíc ľudí.

Zmeny v legislatíve sa nepáčia ani zahraničným podnikateľom. "Firmy budú s investíciami skôr opatrné, kapacita je už teraz, čo sa týka výroby a ľudí, dosť vysoká. Očakávania nie sú práve dobré," konštatoval prezident Slovensko-Rakúskej obchodnej komory Josef Altenburger. "Ak sa zhorší flexibilita pracovného trhu, tak, samozrejme, firmy budú musieť prepúšťať," reagoval Altenburger na nové nastavenie zákonníka.

Minister Richter novelu obhajuje tým, že zabezpečuje rovnováhu postavenia zamestnanca a zamestnávateľa. Predchádzajúca zmena pracovného kódexu presadená ministrom práce a sociálnych vecí Jozefom Mihálom podľa neho zhoršila postavenie zamestnancov a zaviedla nevyvážený pomer vo vzťahu zamestnanca a zamestnávateľa. "Zmeny, ktoré sme pripravili, tú rovnováhu zabezpečujú,“ povedal.

Štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Branislav Ondruš (Smer-SD) sa začiatkom septembra vyjadril, že novela nebude mať likvidačné dôsledky na podniky, s čím súhlasí aj premiér Robert Fico. Ten zopakoval, že ak sa v budúcnosti ukáže, že ktorékoľvek konsolidačné či legislatívne opatrenie prijaté v Zákonníku práce bude mať devastujúci účinok na podnikateľské prostredie, sú pripravení v tom okamihu hľadať riešenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu