Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pochod proti asociálom: Aktivistov vytlačili z cesty ťažkoodenci!

Pochod proti asociálom Zobraziť galériu (5)
Pochod proti asociálom (Zdroj: SITA)

BRTISLAVA - Približne stovka ľudí sa dnes v popoludňajších hodinách zhromaždila na bratislavskej hlavnej stanici, aby tu začala pochod s názvom "Spoločne za slušný a bezpečný život". Pochod sa tentokrát zaobišiel bez výtržností, aktivistov však ťažkoodenci vytlačili z cesty, čo ich rozhorčilo.

Akciu organizoval Oskar Dobrovodský z Družstevnej ulice v Malackách, ktorý má dlhodobé problémy so svojimi rómskymi susedmi žijúcimi v stiesnených a hygienicky nevhodných podmienkach. Usporiadateľom pochodu bol aj Marián Mišún, ktorý kandidoval v marcových parlamentných voľbách za Ľudovú stranu Naše Slovensko.

Pochod proti asociálom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Medzi zhromaždenými, ktorí v rukách držali transparenty ako "slušní ľudia posielajú deti do škôl a platia nájomné", je množstvo sympatizantov krajne pravicovej strany. Dobrovodksému údajne neprekáža, že pochoduje s ľuďmi, ktorí sa netaja svojimi radikálnymi a rasistickými postojmi. Za extrémistov nepovažuje Mariána Kotlebu a jeho stranu, ale mimovládne organizácie.

Pochod proti asociálom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Pochodujúci, ktorí kráčali v sprievode mestskej aj štátnej polície, mali postupovať až k Bratislavskému hradu. V tom im však chceli zabrániť viacerí aktivisti, ktorí vytvorili živú reťaz a pochodujúcich ďalej nepustili. Súčasťou živej reťaze, ktorú polícia rozbila, bola aj slovenská europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová s jej manželom Fedorom Flašíkom či známi publicisti Eduard Chmelár a Michal Havran. Flašíkovú-Beňovú zákrok ťažkoodencov rozhorčil. „Je úplne neprístupné, aby v jednej krajine, zvlášť po tom, čo Európska únia dostala Nobelovu cenu za mier, Bratislavou pochodovali fašisti,“ povedala europoslankyňa. Zásah polície podľa nej nebol adekvátny. „Divím sa, prečo nezasiahli policajti proti tomuto, ale vytlačili nás, ktorí sme prišli týmto ľuďom povedať, že ich názory sú pre túto spoločnosť jednoducho neprijateľné,“ dodala. Účastníci pochodu s názvom "Spoločne za slušný a bezpečný život" navyše podľa nej mali v rukách zástavy fašistického Slovenského štátu.

Pochod proti asociálom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Polícia vytvorila na Zámockej ulici bariéru, po hodine však nechali sprievod pochodovať až k hradnej bráne, kde ich zastavili zátarasy. Pochodujúci sa po zákroku polície zhromaždili v blízkosti budovy parlamentu, kde zaspievali slovenskú hymnu a predniesli niekoľko prejavov. Organizátori vyzývali zúčastnených, aby boli pokojní a nevyvolávali konflikty. Na všetko dohliadali desiatky policajtov.

Pochod proti asociálom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Pochod proti asociálom a za slušný život na Slovensku, na ktorom sa dnes zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí, sa skončil bez významnejších incidentov. Podujatie sa podľa usporiadateľa Mariána Mišúna skončilo fiaskom. Účastníci pochodu sa totiž v závere pohádali s Annou Belousovovou, šéfkou strany Národ a spravodlivosť. Podľa neho nie je šťastné, že sa "nacionalistické" sily trieštia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu