Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Moskvu zaplavili pochodujúci nacionalisti: Rusku ruskú vládu, kričia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA, TASR)

MOSKVA - V uliciach ruskej metropoly Moskvy, ale aj v ďalších ruských mestách sa dnes koná nacionalistický "Ruský pochod" pri príležitosti štátneho sviatku Dňa národnej jednoty. Demonštranti v Moskve skandujú nacionalistické heslá, 25 ľudí v oblečení s nacistickou symbolikou bolo zatknutých.

Organizátori rádiu Echo Moskvy oznámili účasť 10.000 ľudí. Ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na políciu píše o 6000 účastníkoch.

Nacionalisti napríklad požadujú, aby bol z ruského trestného zákonníka vyčiarknutý trestný čin spáchaný z rasistických motívov. Obviňujú Kremeľ, že dáva prednosť menšinám a prisťahovalcom, že podporuje kaukazsk republiky a pritom zanedbáva potreby Rusov, napísala Reuters.

Demonštrujúci volajú heslá ako "Rusku ruskú vládu", "Jeden za všetkých, všetci za jedného" alebo "Moskva je ruské mesto". Demonštranti vraj pokrikujú aj opozičné heslá "Rusko bez Putina".

Server Lenta.ru cituje z overeného účtu na Twitteri transparent v dave, na ktorom sa objavilo aj "Sláva Andersovi Breivikovi". Breivik vlani v Nórsku z nacionalistických pohnútok zavraždil 77 ľudí; jeho ideológia je namierená proti imigrácii a multikulturalizmu.

Ministerstvo vnútra rádiu Echo Moskvy potvrdilo, že "Ruský pochod" v celej krajine sa zatiaľ zaobišiel bez násilných incidentov. Iba hneď na začiatku akcie polícia zadržala 25 osôb s nacistickými symbolmi. Nacionalistický sprievod Moskvou má oficiálne skončiť v 14:00 SEČ. Neskôr popoludní sú v Moskve plánované dve ďalšie akcie - míting na podporu väznených antifašistov a stretnutie priaznivcov liberálno-demokratickej strany Vladimira Žirinovského.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu