Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Viac ako polovica ľudí je za uľahčenie cestovania do EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Viac ako polovica obyvateľov Európskej únie si myslí, že by sa pre obyvateľov nečlenských štátov malo uľahčiť cestovanie do EÚ. Táto myšlienka má najviac priaznivcov v Poľsku a Litve, kde s ňou súhlasí 78 percent ľudí.

Na Slovensku sa k takémuto stanovisku hlási 52 percent opýtaných. Vyplýva to z prieskumu Eurobarometer, ktorý zisťoval názory občanov EÚ na migráciu a bezpečnosť v únii. Na Slovensku zbierala údaje agentúra TNS Slovakia. Prieskum sa uskutočnil ešte v decembri minulého roku. V celej únii sa do neho zapojilo 26 693 respondentov starších ako 15 rokov, z toho bolo 999 obyvateľov Slovenska. Agentúru SITA informovala agentúra TNS.

Z prieskumu vyplynulo, že pre dve tretiny Európanov je dôležité, aby mohli v Európskej únii cestovať bez vnútroštátnej hraničnej kontroly. Dve pätiny si myslia, že by EÚ mala podporovať pracovnú migráciu z krajín mimo únie, čím by sa napomáhalo aj riešeniu demografických výziev, akými sú napríklad starnutie populácie alebo napĺňanie pracovných miest v tých odvetviach ekonomiky, v ktorých je nedostatok pracovných síl ako zdravotná starostlivosť či nové technológie.

Až tri štvrtiny Európanov súhlasia s názorom, že prisťahovalci môžu mať problémy s integráciou, a to do značnej miery preto, lebo sa nechcú integrovať. Na Slovensku si to myslí podľa prieskumu 81 percent ľudí. Tri pätiny Európanov si myslia, že je tomu tak z dôvodu diskriminácie, ktorej prisťahovalci musia čeliť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu