Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dovolenkári pozor: Oddnes musia mať deti vlastný pas!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Deti do päť rokov musia mať od dnešného dňa pri ceste do zahraničia vlastný cestovný pas. Účinnosť totiž nadobudlo nariadenie EÚ o cestovných dokladoch, ktoré členským štátom ukladá povinnosť vydávať cestovné pasy už iba ako individuálne cestovné doklady.

Polícia preto od dnešného dňa prestane vykonávať zápisy údajov o deťoch mladších ako päť rokov do cestovného dokladu rodiča.
      
Zmeny napriek tomu v mnohých krajinách zatiaľ pri cestovaní Slováci nepocítia. Viaceré krajiny totiž potvrdili, že budú zatiaľ akceptovať aj zápis dieťaťa v cestovnom doklade rodiča. Okrem iného ide o Bulharsko, Chorvátsko, Španielsko, Francúzsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko a susedné Maďarsko a Rakúsko. Naopak takýto zápis nebude akceptovaný v Taliansku, Českej republike, Holandsku a Litve. Rodičov, ktorí cestovali s deťmi pred 26. júnom a vracajú sa až po tomto termíne, sa zmena nedotkne.
      
Zmene sa prispôsobila aj slovenská polícia. Až do konca mesiaca možno podať žiadosť o vydanie cestovného pasu každý piatok od 12.00 do 18.00 h. Pre deti na niektorých oddeleniach dokladov fungujú detské kútiky. "V tomto čase pracovníci nebudú vybavovať iné stránky, len rodičov s deťmi do 15 rokov," informuje ministerstvo vnútra. Správny poplatok za vydanie cestovného pasu pre dieťa do päť rokov je 8 eur. V prípade urýchleného vybavenia - do dvoch pracovných dní - je to 32 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu