Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EP rozhodol: Lacnejší roaming, volania a SMS pre Európanov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Európsky parlament (EP) dnes rozhodol, že náklady na používanie mobilných telefónov, smartfónov a tabletov pri cestovaní v rámci EÚ od 1. júla tohto roka výrazne klesnú. EP tiež schválil nové pravidlá dohodnuté medzi europoslancami a vládami členských štátov EÚ, ktoré umožnia klientom zakúpiť si roamingové služby od iného operátora, než je ich domovský poskytovateľ.

Trh so službami v oblasti mobilnej komunikácie by sa podľa rozhodnutia poslancov EP mal otvoriť novým operátorom s cieľom posilniť konkurenciu a znížiť ceny. Parlamentom schválené pravidlá nadobudnú platnosť 1. júla 2012. Nahradia tak nariadenie z roku 2007, ktorého platnosť vyprší 30. júna tohto roka.

"Používanie zariadení mobilnej komunikácie v zahraničí je naďalej drahé. Už počas letných prázdnin budú mať naši občania možnosť využiť výhodnejšie tarify. Parlamentu sa podarilo presadiť nižšie ceny za roamingové hovory a dátový roaming," uviedla počas rozpravy parlamentná spravodajkyňa návrhu Angelika Nieblerová.

Podľa tejto nemeckej poslankyne z tábora ľudovcov si od júla 2014 zákazníci budú môcť vybrať iného poskytovateľa roamingových služieb, než je ich národný operátor. Nové pravidlá tiež napomôžu otvoreniu trhu pre nových záujemcov o poskytovanie služieb mobilnej komunikácie, a tak zvýšia konkurenciu.

Na naliehanie poslancov bude horná hranica cien dátových služieb stanovená od 1. júla 2012 na 70 centov za megabyte. Následne bude znižovaná po etapách - v roku 2013 na 45 centov a od 1. júla 2014 na 20 centov. V súčasnosti neexistujú limity na ceny, ktoré si môžu operátori účtovať za poskytovanie dátových služieb.

Nové maloobchodné cenové stropy pri hlasových volaniach znížia náklady odchádzajúceho hovoru od 1. júla 2012 na 29 centov za minútu a od 1. júla 2014 na 19 centov. Aktuálna maximálna cena odchádzajúceho hovoru je 35 centov za minútu. Cenový strop pre prichádzajúce hovory bude stanovený od 1. júla 2012 na 8 centov za minútu, od 1. júla 2014 klesne na 5 centov.

Lacnejšie bude aj zasielanie textových správ (sms). Maximálna cena za správu by sa od 1. júla tohto roka mala znížiť z aktuálnych 11 centov na 9 centov a od 1. júla 2014 by mala klesnúť na 6 centov za správu.

Upozornenia zabraňujúce "faktúrovým šokom" budú rozšírené aj na osoby, ktoré vycestujú mimo EÚ. Od 1. júla 2012 tak budú občania automaticky informovaní, ak sa poplatky za nimi využité roamingové služby priblížia v danom mesiaci k sume 50 eur bez DPH. Služba bude poskytovaná za predpokladu, že s ňou bude zahraničná sieť kompatibilná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu