Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

"Upratovanie" pod Krásnou Hôrkou: Búranie rómskych domov sa nekonalo

Kotleba v policajnom aute Zobraziť galériu (10)
Kotleba v policajnom aute (Zdroj: roznava24.sk)

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE – Dnešné "upratovanie" Mariánom Kotlebom v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava monitorovali desiatky policajtov, ktorí blokovali všetky prístupové cesty a trasy k miestnej rómskej osade. Líder strany Naše Slovensko Mariána Kotleba sa na niekoľko hodín ocitol v rukách polície. Nakoniec ho však do osady predsa len pustili. Búranie rómskych príbytkov sa ale nakoniec nekonalo.

Marián Kotleba sa prejavil aj ako rečník, keď po návrate z polície prehovoril k miestnym občanom pod hradom Krásna Hôrka.

Vyhlásenia Mariána Kotlebu ako aj zverejnené informácie o "upratovaní" v Krásnohorskom podhradí viedli políciu ešte v piatok k začatiu trestného stíhania vo veci prípravy trestného činu poškodzovania cudzej veci a porušovania domovej slobody.

Krátko pred 16:00 sa prívrženci Mariána Kotlebu opäť vydali z centra Krásnohorského Podhradia v okrese Rožňava smerom k rómskej osade. Tu ich však zastavil kordón policajných ťažkoodencov. Po chvíli dorazil aj Kotleba, ktorého policajti pustili do osady. Svojim prívržencom oznámil, že si ide identifikovať pozemok a po jeho identifikácii sa bude pokračovať v "upratovaní". Zároveň vyzval svojich priaznivcov, aby rešpektovali výzvy polície.

Pred miestnym penziónom sa najprv zhromaždila asi stovka kotlebovcov. Ďalšie štyri stovky čakali v lokalite v blízkosti rómskej osady. Niektorí zo zúčastnených kotlebovcov začali slovne napádať novinárov. Zároveň sa dozvedeli, že policajti Kotlebu zadržali a pod Krásnu Hôrku nepríde. Polícia kontroluje každé auto, ktoré by sa chcelo dostať k rómskej osade.

Dav sa následne pohol smerom k domom Rómov, tých však zastavila polícia a vyzvala ich, aby ďalej nepokračovali. Prívrženci Mariána Kotlebu vzápätí začali na mužov zákona vykrikovať heslá ako Hanba či Policajný štát. Napriek tomu výzvu policajtov uposlúchli a dav sa chce pohnúť k vyhorenej pamiatke Krásna Hôrka. Takto chce protestovať proti nevpusteniu do rómskej osady.

Dnes dopoludnia sa mala konať tlačová beseda Mariána Kotlebu, avšak ako informoval spravodajský portál Global24, Kotlebu zadržali policajti. Ako informovala košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová, na polícii vypočuli zatiaľ štyroch ľudí.

Prítomnosť veľkého počtu ťažkoodencov pred rómskou osadou okomentoval jeden z miestnych obyvateľov vetou, že „sú obrátení nesprávnym smerom“, aj keď podľa neho spolužitie s miestnymi Rómami je v podstate bez väčších problémov, tie spôsobujú hlavne novoprisťahovaní obyvatelia osady.

Zároveň poznamenal, že tento problém začína byť veľmi vážny, keďže na túto komunitu idú veľké peniaze v podobe dávok a štátnej podpory. Problém s Rómami je však podľa neho nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách ako Rumunsko či Bulharsko, a keď sa s tým niečo nebude robiť, bude to stále väčší problém.

Prívrženci Mariána Kotlebu sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)
Prívrženci Mariána Kotlebu sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu