Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Novotný: Smer rieši košické problémy figovým listom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Poslancovi NR SR Viliamovi Novotnému z SDKÚ sa nepáči, že košickí parlamentní poslanci predložili do národnej rady návrh novely Zákona o meste Košice, ktorým sa zníži počet poslancov mestského zastupiteľstva, ale aj počet poslancov zastupiteľstiev v 22 košických mestských častiach. Informoval o tom dnes na tlačovej besede v Košiciach.

„Poslanci za Smer predložili návrh do parlamentu bez toho, aby o ňom diskutovali poslanci mestského zastupiteľstva, aby o ňom rokovali miestni politici a diskutovala široká verejnosť. To považujem za nedodržanie elementárnych pravidiel demokracie a slušnosti,“ povedal Novotný.

Doložil, že návrh síce schválila rada starostov košických mestských častí, to podľa neho však nie je dostačujúce. Podľa jeho názoru sa bolo treba najprv zaoberať znížením počtu mestských časti, úpravou kompetencií mesta a právomoci mesta a mestských častí a nakoniec aj úpravou počtu poslancov. „Úspora nákladov na chod samosprávy sa mohla dosiahnuť napríklad znížením výšky poslaneckých odmien o polovicu,“ povedal Novotný.

Kritizoval, že navrhovaná novela nerieši skutočné problémy košickej samosprávy, ale „Smer rieši košické problémy len figovým listom“. Podľa neho Smer nehľadal konsenzus a novela je narýchlo ušitá bez dostatočnej odbornej a politickej diskusie na základe populizmu a bez racionálneho základu. „Poslanci Smeru počet mestských poslancov na 41 strelili len tak z brucha, bez racionálneho zdôvodnenia,“ povedal Novotný. To môže spôsobiť problémy pri určovaní volebných obvodov a počtov poslancov za jednotlivé obvody v komunálnych voľbách.

Ako na brífingu uviedol košický primátor, poslanec NR SR a jeden z predkladateľov novely Richard Raši, táto novela len dáva do súladu Zákon o meste Košice so Zákonom o obecnom zriadení a cieľom je ušetriť prostriedky potrebné ma chod samosprávy.

„Košickí poslanci NR SR za Smer už pred predložením návrhu do parlamentu o obsahu návrhu informovali na tlačovej besede. Rokovala o ňom a schválila ho košická rada starostov. Osobne som o ňom hovoril aj s pánom Novotným a ďalšími predstaviteľmi regionálnych politikov a návrh bol uverejnený aj na stránke NR SR, takže nemôže hovoriť o neinformovanosti. Návrh na zníženie počtu poslancov v mestských častiach i mestskom zastupiteľstve má širokú podporu občanov i starostov,“ povedal Raši. Doložil, že Novotný má asi obavu, že keď kandidoval pri počte 50 poslancov a neuspel, o to ťažšie ho občania zvolia, ak bude poslancov 41 a zrejme aj ďalší poslanci sa toho obávajú. Podčiarkol, že počet poslancov zodpovedá zákonu o obecnom zriadení.

„Okrem kritiky poslanca Novotného sme nezaznamenali nijaké negatívne ohlasy,“ povedal Raši. Doložil, že oveľa problematickejšie bude presadiť zníženie počtu mestských častí a vyslovil presvedčenie, že rada starostov bude aj v tomto prípade konštruktívna.

Predkladatelia návrhu novely očakávajú, že vďaka tomu mesto v budúcom volebnom období ušetrí dva milióny eur, ktoré pôjdu na rozvoj mesta. Nevylučujú ako tému ani návrh na zníženie poslaneckých odmien a zníženie počtu mestských častí. Pri košickej rade starostov existuje komisia, ktorá dostala deväť návrhov, ako možno dosiahnuť optimálny počet mestských častí. Zatiaľ sa o týchto návrhoch diskutuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu