Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na toto si šetria Slováci: Ženy odkladajú na dovolenku, muži na horšie časy!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Napriek nízkym platom Slováci naďalej sporia. Muži pre prípad núdze, ženy skôr na rekonštrukciu bývania a na dovolenku. Väčšina z nás však svoje úspory nedokáže dostatočne zhodnotiť.

 

Ťažká ekonomická situácia núti Slovákov rozmýšľať v súvislosti s hospodárením inak. Ľudia sú však naučení sporiť si pravidelne a aj dnes si takmer 60 percent z nás odkladá aspoň časť výplaty každý mesiac na sporiace účty. Tretina si peniaze ukladá na termínované vklady. Zarážajúce je, že až 9 z 10 Slovákov sa o zhodnocovanie vlastných peňazí nezaujíma a necháva veľkú časť svojich financií ležať na bežných účtoch s takmer nulovými úrokmi.

Na toto si šetria
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: postova banka)

Podľa prieskumu až 44 percent z nás stále nevie, ako a hlavne kam výhodne uložiť svoje peniaze. Najčastejšie spôsoby sporenia uzatvárajú vkladné knižky a investovanie. Práve pri nich sa ukázali najväčšie rozdiely medzi mužmi a ženami. Kým vkladným knižkám dôveruje až 2 a pol krát viac žien ako mužov, tí svoje úspory zhodnocujú vo väčšej miere investovaním.

Na toto si šetria
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: postova banka)

„Väčšina z nás si pravidelne odkladá sumu vo výške do 20 % z príjmu. Účely, na ktoré si sporíme, sa ale líšia. Najčastejšie si sporíme pre prípad núdze. Robia tak až 4/5 Slovákov. O trošku viac ako ženy myslia na nečakané situácie muži. Ženy zase vo väčšej miere sporia na rekonštrukciu bývania či na zabezpečenie rodiny, predovšetkým svojich detí. Častejšie je u žien aj sporenie si na dovolenku,“ uviedla Eva Pavlíková, vedúca oddelenia účtov a vkladových produktov Poštovej banky.
 

 

Zdroj údajov: Exkluzívny kvantitatívny online prieskum pre účely Poštovej banky uskutočnený v apríli 2012. Vzorka 204 respondentov zaoberajúcich sa plánovanou alebo už realizovanou rekonštrukciou.
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu