Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dovolenkové trampoty s prenajatým autom: Ako nenaletieť fintám požičovní!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Čoraz viac Slovákov využíva pohodlnú dopravu lietadlom do cieľa svojej dovolenky. Nie každému však vyhovuje ležať dva týždne na pláži, preto je dobré vedieť, kde sa oplatí požičať si auto a na čo si dávať pozor.

 

Potešujúca správa! Ceny za prenájom vozidiel v zahraničí klesajú. Ešte nedávno sme boli nútení zaplatiť za jeden deň okolo 30 eur, v súčasnosti sú autá neraz k dispozícii aj za desať eur na deň. Záleží na tom, kde si auto požičiate.

Delegát poradí
Pokiaľ idete na dovolenku s cestovkou, najjednoduchšie je požičať si auto cez ňu alebo priamo na mieste s pomocou delegáta. Ceny sú síce o niečo vyššie, ale pri jednodňovom výlete to nie je až taká vysoká položka. Navyše komfort spočíva v tom, že auto vám pristavia priamo pred ubytovanie, kde si ho potom aj vyzdvihnú.

Dovolenkové trampoty s prenajatým
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ak však rozmýšľate o dlhodobejšom prenájme, radšej sa vyberte do miestnych požičovní a ceny si porovnajte. Rozdiely môžu byť značné. Naoko nižšie ceny si ale väčšinou požičovne kompenzujú nie príliš prehľadnými podmienkami prenájmu, z ktorých následne vyplývajú dodatočné platby. Ide predovšetkým o rôzne pripoistenia a prenájom ďalšieho vybavenia.

Lacný prenájom má zvyčajne nízke krytie v prípade poistnej udalosti, preto si vypýtajú aj vysokú zálohu. Alebo je v aute GPS navigácia, za ktorú si účtujú toľko, za čo by ste mali auto bez nej na pol dňa. Za špeciálnou poistkou sa skrývajú napríklad poplatky za defekt či prasklinu čelného skla. Ak  takúto poistku nemáte, pri vrátení vám tieto prehrešky určite zrátajú. Rovnako za príplatok sa dá aj pripoistiť posádka, či zabezpečiť asistenčná služba v prípade poruchy.

Pozor na zálohy
V niektorých krajinách si pouličné požičovne pýtajú ako zálohu pas či iný doklad. Často potom majú eso v rukáve a vrátenie dokladu podmieňujú zaplatením škody za rôzne škrabance, ktoré už samozrejme na laku boli. Netreba sa preto s požičaním náhliť, hoci vidina pekného výletu určite nikoho nenechá pokojným. Nie je na škodu si auto pred zapožičaním dôkladne prezrieť a zistené poškodenia žiadať napísať do protokolu. Pracovníkom požičovne sa to veľmi robiť nechce, ale možno ich presvedčíte ak si auto začnete detailne fotiť.

Za auto sa platí najčastejšie dopredu priamo v pobočke či požičovni, ale stáva sa aj to, že si sprostredkovateľ vezme malú zálohu a zostatok sa dopláca na mieste. Myslite aj na to, že z nejakého dôvodu auto nakoniec potrebovať nebudete. Sú aj také ponuky, kde stornujú výpožičku úplne zdarma alebo len za symbolický poplatok.

Vyrátajte si palivo
Kilometre dnes už nikoho nezaujímajú, koľko prejazdíte je vaša vec. Podstatné je palivo, na ktorom si autopožičovne dokážu privyrobiť najviac. Dnes už nie je štandard, že pri preberaní aj odovzdaní auta má byť nádrž plná. Na palivo sa určite informujte vopred.

Ak požadujú auto vrátiť s plnou nádržou, je vhodné dotankovať na neďalekej pumpe. Ak to nestihnete, nič sa nedeje, požičovňa rozdiel doráta s tučnou prirážkou za každý liter chýbajúceho paliva.

Dovolenkové trampoty s prenajatým
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Druhá možnosť je, hlavne pri krátkodobých výpožičkách, že si požičovňa účtuje prvú plnú nádrž. Pri vyzdvihnutí auta tak ešte zvlášť musíte rátať s cenou paliva, ktoré je samozrejme drahšie než na najbližšej čerpačke. Auto sa potom odovzdáva späť s prázdnou, teda ak ju dokážete minúť. Ak nie, nikto vám nič nevráti.

Značková vs. neznáma
Obľúbené prázdninové destinácie nemajú problém s ponukou áut. Ceny miestnych požičovní bývajú nižšie ako tých známych, čo majú sieť takmer po celom svete. Treba si však overiť mieru poistenia, stav auta a záruky. Iná je situácia, ak si auto objednávate cez internet alebo sprostredkovateľa. Niekedy na vás auto čaká priamo na letisku, inokedy vás musia k nemu ešte odviezť. Weby medzinárodných autopožičovní mávajú vyššie sadzby než sprostredkovatelia. Pre verných zákazníkov sú pripravené zľavy.

Sprostredkovatelia pracujú na rovnakom princípe ako vyhľadávače leteniek či ubytovania. Pre európske prímorské letoviská a veľké mestá na vás vyhľadávače vychŕlia tisíce ponúk. Ale nezabudnite, že tie najlacnejšie nemusia byť aj najvýhodnejšie. Do obrazu sa dostanete, ak navštívite napríklad www.kayak.de, www.billiger-mietwagen.de, www.autoeurope.com, www.travelsupermarket.com alebo www.rentalcars.com

Dovolenkové trampoty s prenajatým
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Typ auta

V pouličných požičovniach, hlavne v dovolenkových oblastiach, ponúkajú dva druhy áut. Malé a o niečo väčšie. Ak sa na výlet skladáte dva páry, je rozumnejšie vziať si drahší off road, aj keď je to miniauto Suzuki Jimny. So zhrnutou plátennou strechou to bude určite v 40 stupňových horúčavách znesiteľnejšie, než sa  tlačiť v Corse bez klímy. Ak svojmu partnerovi v jazde a zručnostiach dôverujete, na krátke presuny je ideálnejší silnejší skúter. Treba mať však na pamäti, že jediná ochrana je v tomto prípade prilba. Pri páde tak riskujete nepríjemný cestný lišaj a odreniny, ktoré vám znemožnia ďalšie kúpanie.

Dovolenkové trampoty s prenajatým
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Pokiaľ sa chystáte na road trip, musíte počítať s veľkosťou batožinového priestoru. Aj keď tento údaj sa obvykle uvádza, môže sa stať, že dostanete síce auto v danej kategórii, ale bude mať kufor menší než inzerovaný štandard. Pre dlhšie cestovanie je výhodnejšie si priplatiť za auto o jednu triedu vyššie.

Jeden šofér a medzinárodný vodičák
Štandardne môže auto z požičovne šoférovať iba osoba, na ktorú je zmluva vystavená. Na dlhšiu cestu, keď predpokladáte, že sa za volantom budete striedať, sa druhý vodič pripíše do zmluvy za poplatok. Ak sa chystáte mimo Európy, nezabudnite si vybaviť medzinárodný vodičský preukaz v dostatočnom predstihu. Vystavenie trvá do 30 dní a zaplatíte zaň 6,50 eur. Medzinárodný vodičák platí jeden rok a v prípade, že máte pri sebe aj národný. Okrem policajnej kontroly si ho môže vyžiadať aj požičovňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu