Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kľúčom k prežitiu eurozóny je oslabenie eura

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Kľúčom k prežitiu eurozóny je oslabenie eura, tvrdí profesor ekonómie z Harvardskej univerzity Martin Feldstein. V článku zverejnenom v britskom denníku Financial Times (FT) Feldstein upozornil na to, že o rozpade eurozóny sa už otvorene diskutuje.

Úročenie španielskeho vládneho dlhu sa pohybuje výrazne nad 7 %, čo odráža nedostatočný pokrok snahe o zníženie rozpočtového deficitu a zlú fiškálnu situáciu autonómnych regiónov. Predpokladá sa, že inšpekcia takzvanej Trojky zistí, že Grécko neplní podmienky záchranného úveru, čím sa stane reálnym vystúpenie krajiny z menovej únie už na jeseň. Pod tlakom je dokonca aj Nemecko pre vysokú angažovanosť nemeckej centrálnej banky na periférii eurozóny.

Klesajúca hodnota eura je podľa Feldsteina kľúčová k záchrane spoločnej meny. Euro počas uplynulého roka oslabilo voči doláru o 15 % - z 1,44 USD/EUR na menej než 1,21 USD/EUR. Ak klesne o ďalších 15 % dostane sa takmer na paritu s dolárom, pričom bude stále 20 % nad svojím historickým minimom 0,84 USD/EUR.

"Nižšia hodnota eura zlacní exporty z eurozóny a zvýši cenu importov, čím bude znižovať alebo eliminovať deficity platobnej bilancie okrajových európskych štátov, keďže približne polovica ich obchodu pripadá na krajiny mimo eurozóny. Slabšie euro tiež podporí čisté vývozy Nemecka, zvýši nemecké platy a ceny a zníži obchodné nerovnováhy v eurozóne," myslí si Feldstein.

"Toto zvýšenie čistých vývozov v okrajových štátoch eurozóny tiež povedie k nárastu hrubého domáceho produktu a zvráti ich recesie, ktoré boli spôsobené zvýšením daní a obmedzením vládnych výdavkov. Potom bude politicky ľahšie uskutočniteľná nevyhnutná fiškálna konsolidácia. A posun od recesie k rastu zvýši príjmy firiem a zamestnanosť a obmedzí objem zlých úverov a zlyhaných hypoték, ktoré teraz trápia banky." Feldstein uviedol, že s jeho názorom týkajúcim sa oslabenia eura nevyhnutného pre prežitie spoločnej meny súhlasia aj experti s eurozóny, s ktorými diskutoval o tejto téme. Jeho názor tiež podporuje pokračujúci pokles kurzu eura.

To, ako rýchlo môže mena oslabiť, ukázala napríklad libra, ktorej kurz sa v roku 2008 v priebehu 6 mesiacov prepadol o 25 %. "Pokles eura sa preto môže objaviť aj bez špecifickej akcie Európskej centrálnej banky. Ďalšie uvoľnenie menovej politiky ECB by ho však urýchlilo." Informoval o tom Financial Times.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu