Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zbúranie Cvernovky sa odkladá: Nechcem v Ružinove druhú Hirošimu, tvrdí starosta

Predĺženie lehoty na dokončenie búrania, ktoré bolo povolené ešte v roku 2008, prebehlo riadnym správnym konaním
Predĺženie lehoty na dokončenie búrania, ktoré bolo povolené ešte v roku 2008, prebehlo riadnym správnym konaním (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ružinov vydal rozhodnutie o predĺžení lehoty na dokončenie búrania Cvernovky. Spoločnosť SEG Residential I., ktorá patrí developperskej skupine Hamilton Group, má asanačné práce dokončiť do 21. júla 2015.

Starosta Ružinova Dušan Pekár sa o tomto rozhodnutí vyjadril ako o rozhodnutí pragmatickom. "Zvážil som situáciu takú, aká je a lehotu na búranie som predĺžil, a to formou riadneho správneho konania. Nechcem, aby sme mali v Ružinove druhú Hirošimu," povedal Pekár, pričom narážal na polozbúraný skelet bývalého obchodného domu Ružinov, ktorí ľudia prezývajú " Hirošima".

Tri objekty, ktoré investor začal v areáli búrať, už nestoja. "Ak by som lehotu na búranie nepredĺžil, čo by tým Ružinov získal? V súčasnej situácii nič – akurát polozbúraný areál v obývanej zóne a dlhé „naťahovačky“ na odvolacích orgánoch," dodal starosta Pekár. Od investora však požaduje, aby sa stretol s obyvateľmi priľahlých domov a informoval ich o svojich plánoch. "Investor takisto musí spolupracovať s hlavnou architektkou Bratislavy," informoval Pekár.

Predĺženie lehoty na dokončenie búrania, ktoré bolo povolené ešte v roku 2008, prebehlo riadnym správnym konaním. Ako informovala hovorkyňa Ružinova Miroslava Štrosová, asanácia areálu Cvernovky sa netýka objektu „Továrne“ na rohu Páričkovej a Svätoplukovej, ktorý je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku a búracie povolenie naň nikdy nebolo vydané. Majiteľ areálu ho musí zrekonštruovať podľa podmienok Pamiatkového úradu.

Búracie práce v Cvernovke, ktoré sa začali 16 júna, vzbudili veľký rozruch. Zástupcovia občianskej iniciatívy Bratislava otvorene (BAO) vtedy upozorňovali, že investor nemá platné povolenie na búracie práce. Ružinovský úrad na základe vykonaných štátnych stavebných dohľadov nariadil búracie práce pozastaviť, pričom argumentoval tým, že investorovi chýbali niektoré dokumenty z búracieho povolenia a nevedel preukázať likvidáciu azbestu oprávnenou firmou. Z dôvodu likvidácie azbestu bolo tiež podaných sedem trestných oznámení v rámci podozrenia na všeobecné ohrozenie. Ani v jednom sa však nepreukázalo spáchanie trestného činu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu