Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Šokujúci cenník SOZA: Takmer 30 tisíc za dva koncerty, inak basa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na verejnosť prenikol ďalší megaškandál v spojení so Slovenským ochranným autorským zväzom (SOZA). Naposledy padlo trestné oznámenie na Bratislavčana Pavla (33), ktorý bez vedomia zväzu organizoval v Petržalke dva koncerty.

Pár pesničiek ho vyjde poriadne draho. Pavol zrejme ani vo sne nepomyslel nato, že by za dva mestské koncerty musel zaplatiť tak vysokú daň. "Pavol ako konateľ spoločnosti v apríli a júni minulého roku organizoval dva koncerty v bratislavskej Petržalke. Kultúrne podujatia sa však mali konať bez uzatvorenia potrebnej licenčnej zmluvy," informovala Topky bratislavská policajná hovorkyňa Petra Hrášková. 

Podľa našich informácii podal na Pavla trestné oznámenie práve zväz SOZA a škodu, ktorá mu vznikla mladíkovým pričinením vyčíslili na neuveriteľných 27 500 eur. O tom komu a v akej výške bude škoda vyplatená rozhodne zväz. Nešťastnému Bratislavčanovi však za koncerty hrozi až 5-ročné väzenie.

Kauza, ktorá pobúrila celé Slovensko začala v obci Pohorelá. Autorský zväz vtedy vystavil obci s menej ako 3000 obyvateľmi faktúru na 62 eur za interpretáciu hudby počas Dňa matiek a pri Privítaní Mikuláša. Faktúra vystavená 30. apríla sa rýchlo rozšírila prostredníctvom sociálnej siete.

SOZA si napriek verejnej kritike za svojím rozhodnutím stojí. V stanovisku, ktoré zverejnila 1. júna, vysvetľuje, že obec Pohorelá pripravila hudobné podujatia bez uzatvorenej hromadnej licenčnej zmluvy so SOZA. Usporiadateľ je totiž podľa platnej legislatívy povinný najneskôr desať dní pred konaním verejného kultúrneho podujatia oznámiť organizácii kolektívnej správy jeho program. "Inšpektorka SOZA spísala so starostom obce aj záznam o kontrole, v ktorom sa uvádza, že kontrola prebehla bez problémov, čo starosta obce potvrdil svojím podpisom bez akejkoľvek výhrady," konštatuje sa v stanovisku organizácie.

Patálie s ochrannými zväzmi prežívajú aj samotní hudobníci. V minulosti sa s nimi prešovská kapela Chiki-Liki-Tu-a vysporiadala po svojom a párodiou na vtedajšie pomery na slovenskej hudobnej scéne vznikla pesnička Ďakujem (SOZA).

Chiki-Liki-Tu-a - Ďakujem (SOZA)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu