Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Maturanti, žiadne poplatky SOZA neplaťte: Repčík ustúpil, Elán by dal zľavu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Platenie poplatkov za hudbu na stužkovej sa vďaka šéfovi SOZA Vladimírovi Repčíkovi stalo na Slovensku témou číslo jedna. Paradoxne spojil Slovákov tým, že sa vo všetkých diskusiách ľudia zhodli a jednotne kritizujú jeho organizáciu ako aj Repčíka osobne. A čo si o jeho výzve študentom myslí skupina Elán, ktorej repertoár bude navždy spojený hlavne so stužkovými? Rázny krok pri platení za stužkovú urobilo až ministerstvo kultúry

„Zákon je zákon a treba ho dodržiavať. Študenti by však podľa nás mohli mať zľavu, keďže ešte nezarábajú. Čo sa týka nás, máme z toho iba zopár centov,“ reagovala na Repčíkov blog o povinnosti platiť 15 eur za autorské práva za diskotéky na stužkovej manažérka skupiny Elán Karolína "Karotka" Halenárová.

Zaujímavé je, že Repčík šéfujúci SOZA, ktorá by vďaka poplatkom mohla zbohatnúť ročne o vyše 30 tisíc eur, sa odvolával na zákon. „Znie to zložito, ale o nič strašné nejde a licencia za 15 eur naozaj nijakú stužkovú nezruinuje," napísal. Pritom o pár hodín, čo zverejnil svoju výzvu všetkým maturantom, aby boli zodpovední a platili, sa proti nemu postavilo samotné ministerstvo kultúry.

Podľa neho stužkové slávnosti maturantov by nemali byť spoplatňované za používanie chránených diel ako je hudba. Vyplýva to z výkladu ministerstva kultúry. „Podujatia pre uzavretú spoločnosť, akými sú napríklad stužková či svadba, nepovažujeme za verejné podujatia. Za používanie chránených diel na nich by preto nemal byť vymáhaný žiadny poplatok. Vyzývame preto SOZA, aby konal v duchu tohto výkladu," komentoval hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

Nakoniec si chybu čiastočne priznal aj samotný Repčík. "Výbor SOZA sa v prípade maturitných stužkových slávností, vzhľadom na ich osobitý spoločenský charakter rozhodol, že SOZA nebude licencovať tento druh podujatia. Výbor SOZA tak urobil aj napriek tomu, že zákon oprávňuje SOZA vyberať autorské odmeny za použitie chránených hudobných diel na maturitných stužkových slávnostiach,“ uviedol SOZA vo svojom vyhlásení v utorok podvečer.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu