Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šokujúce tajomstvo: Slovenského vojaka vyšetrovali zo znásilnenia dievčaťa!

Jedného zo slovenských vojakov vyšetrovala medzinárodná komisia Zobraziť galériu (4)
Jedného zo slovenských vojakov vyšetrovala medzinárodná komisia (Zdroj: OSN, archív)

BRATISLAVA – Deväťročné tajomstvo prezradené. Tento týždeň vyšiel v denníku Independent článok o znásilňovaní mladých dievčat v Afrike, ktoré mali na svedomí vojaci mierových zborov. Topkám sa podarilo zistiť, že v jednom prípade bol vyšetrovaný aj slovenský vojak. Ohavné činy mali pritom páchať aj na desaťročných dievčatách. Tieto prípady sú kvôli citlivosti utajované dlhé roky.

Informácie o znásilňovaní počas mierovej akcie upozornila Organizácia na ochranu práv detí. Novinárka Charlotte Rachael Proudmanová napísala nedávno vo svojom článku, že v roku 2001 v africkej Eritrei zažili mierové zbory OSN doteraz najväčší škandál. Desiatky vojakov mali znásilňovať mladé ženy a dievčatá. Údajne im za sex ponúkali peniaze. „Talianski, dánski a slovenskí vojaci mierových zborov boli vyšetrovaní kvôli sexuálnemu násiliu na domorodých obyvateľoch,“ píše Independent. Keďže na Slovensku zodpovední tento prípad tajili dlhé roky, rozhodli sme sa vypátrať, ako v ňom naša krajina figurovala.

Slováci mali na starosti odmíňovanie
Zobraziť galériu (4)
Slováci mali na starosti odmíňovanie  (Zdroj: OSN, archív)


Podarilo sa nám zistiť, že medzinárodná vyšetrovacia komisia preverovala obvinenia, že slovenský vojak znásilnil neplnoleté dievča. Navyše by mal údajne stále pracovať v armáde. Prípad oficiálne potvrdilo aj ministerstvo obrany, ktorého hovorca nám najskôr napísal, že ministerstvo je šokované našimi otázkami. „Ministerstvo obrany je nemilo prekvapené snahou o hľadanie senzácií na základe udalostí, ktoré sa odohrali pred takmer 11 rokmi,“ napísal doslova. Zaujímavé, že o tomto prípade armáda verejnosť vôbec neinformovala viac ako 10 rokov.

Hlavný veliteľ misie, kvôli podozreniam zriadil komisiu
Zobraziť galériu (4)
Hlavný veliteľ misie, kvôli podozreniam zriadil komisiu  (Zdroj: OSN, archív)


Medzinárodnú komisiu pritom zriadil priamo veliteľ operácie. Podozrenia, že príslušníci misie zneužívali maloleté dievča boli natoľko vážne, že podľa tretieho sektora sťahovalo OSN postupne všetkých zainteresované štáty.  Okrem nášho vojaka sa pred komisiu postavila aj desiatka mužov v zelenom z Talianska. Ani jeden však nebol za tieto skutky odsúdený.

„Toto podozrenie sa týkalo aj príslušníka slovenského kontingentu. Pred vyšetrovacou komisiou zastupoval slovenský kontingent plk. v zálohe Vladimír Žbodák, ktorý bol veliteľom slovenského kontingentu v misii. Podozrenia voči slovenskému vojakovi sa v priebehu vyšetrovania nepotvrdili,“ reagoval hovorca ministerstva obrany. O koho konkrétne išlo a či je pravdou, že tento muž stále pracuje v rezorte obrany sme sa však nedozvedeli.

Miestni obyvatelia
Zobraziť galériu (4)
Miestni obyvatelia  (Zdroj: OSN, archív)


Naši vojaci pôsobili v operácii UNMEE Eritrea/Etiópia, United Nations Missions in Ethiopia and Eritrea v rokoch 2001-2004, jej cieľom bolo na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN z roku 2000 podporiť mierový proces a normalizáciu vzťahov medzi Etiópiou a Eritreou. Do mierovej misie s dislokáciou v Eritrei nastúpili slovenskí vojaci v januári 2001. Naša ženijná jednotka mala do 200 mužov a bola súčasťou štvortisícového kontingentu zloženého z vojakov 45 krajín. Hlavnou úlohou slovenských vojakov bolo odmínovanie, opravy a stavby ciest a brodov, spevňovanie plôch a ďalšie stavebno-ženijné práce.

Ministerstvo odmieta aj tvrdenie mimovládky na ochranu ľudských práv detí, ktorá vo svojej výročnej správe tvrdí, že Slováci opustili Eritreu práve kvôli škandálu so znásilňovaním. Jednotky Ozbrojených síl SR ukončili dňom 10. mája 2004 operačnú činnosť a priestor misie opustili do 9. júla 2004 v troch etapách kombinovaným spôsobom. Urobili tak na základe rozhodnutia vlád. Príslušníci Ozbrojených síl SR splnili stanovené úlohy tak ako vždy vo vysokej kvalite a po skončení misie zanechali za sebou celkom 6 855 349 m odmínovaného územia mechanickým spôsobom,  1 816 990 m2 terénu odmínovaného ručným spôsobom, zlikvidovaných 318 mín a 6344 kusov nevybuchnutej munície. Ženijná jednotka Ozbrojených síl SR celkom splnila 230 odmínovacích úloh. Pôsobenie slovenského kontingentu bolo vysoko ocenené aj napriek tomu, že úloha odmínovania časti hranice medzi Etiópiu a Eritreou nebola v dôsledku ukončenia činnosti našej jednotky dokončená,“ dodal hovorca.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu