Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sexuálny škandál v americkej armáde: Veliteľ výcviku znásilňoval vojačky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Americký vojenský súd v piatok usvedčil inštruktora amerického letectva zo sexuálnych útokov na frekventantky výcviku. Ide o najväčší mravný škandál v americkej armáde od roku 1997, kedy bol usvedčený veliteľ výcviku z Aberdeenu za sexuálne obťažovanie k 25-ročnému väzeniu.

Súčasný prípad sa týka seržanta Luisa Walkera a základne amerického letectva v Lacklandu. Súd ho uznal vinným vo väčšine bodov obžaloby, medzi ktorými je znásilnenie, sexuálne obťažovanie a sexuálny útok. Hrozí mu aj doživotie, o výške trestu súd rozhodne dnes.

Pri päťdennom pojednávaní osobne svedčilo deväť z desiatich jeho obetí, jedna zo žien svedčila na diaľku. Walker vo všetkých prípadoch postupoval podobne - zoznámil sa so ženami ako s účastníkmi základného výcviku a radil im, ako 8,5 týždenný pobyt čo najľahšie prežiť. Postupne sa s nimi zbližoval, začal im posielať SMS odkazy a potom aj vyhrážky. Štyri zo svedkýň vypovedali, že ich k sexu nútil zastrašovaním a hrozbami z moci funkcie cvičiteľa.

Prokurátorka Patricia Gruenová povedala, že Walker obete zneužil a potom nechal byť. Obhajca žiadal doloženie svedeckých výpovedí a dôkazov v podobe DNA alebo fotografií. Walker pri vynášaní rozsudku nijako nereagoval, pred súdnou sieňou ho čakali príbuzní, z ktorých mnohí plakali. Až do rozhodnutia o výške trestu je Walker na slobode.

Walker je prvý zo siedmich inštruktorov z Lacklandu, ktorí majú byť za podobné činy postavení pred vojenský súd. 35 ich kolegov bolo kvôli vzneseným sťažnostiam odvolaných zo služby. Vo škandále figuruje 31 údajne poškodených žien.

Letectvo kvôli prípadu začalo širšie šetrenie a v armáde sa začalo znova debatovať o sexuálnom obťažovaní a tiež o metódach výcviku žien.

Na základni v Lacklandu podstupujú základný výcvik všetci príslušníci letectva. Pracuje tam 475 cvičiteľov, ktorým každoročne prejde rukami 35.000 vojakov a vojačiek. Ženy tvoria pätinu z tohto počtu, 90 percent cvičiteľov sú muži.

Prípad z Aberdeenu sa viaže k veliteľovi základného výcviku Delmarovi Simpsonovi. Roku 1997 ho súd poslal na 25 rokov do väzenia za znásilnenie 18 podriadených vojačiek v rokoch 1995 až 1996. Išlo o armádny škandál širších rozmerov, pretože svojich nadriadených vtedy zažalovalo 50 príslušníčok armády. Trestne stíhaných bolo 12 veliteľov. Prípady mali rasistický motív, pretože všetci velitelia boli černosi a postihnuté ženy belošky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu